Burgemeester Vlissingen: Illegaal slavernijmonument moet binnen een week weg zijn

Het slavernijmonument in Vlissingen, dat illegaal is neergezet, moet binnen een week weggehaald worden. Dat hebben de initiatiefnemers Anqélique Duijndam, voorzitter van Keti Koti Zeeland kunstenaar Zeus Hoenderop, vandaag te horen gekregen van de burgemeester. Volgens burgemeester Bas van den Tillaar moeten zij ‘de koninklijke weg’ bewandelen door een aanvraag voor zo’n monument bij de gemeente in te dienen.

Volgens Angélique Duijndam was de burgemeester verbaasd dat ze het monument stiekem hadden geplaatst. In 2021 besloot de gemeenteraad van Vlissingen namelijk geen monument te willen ter nagedachtenis aan de slavernij. Maar volgens Duijndam is de discussie in twee jaar veranderd in Vlissingen, omdat de raad enkele maanden geleden met een krappe meerderheid besloot dat excuses voor het slavernijverleden nu wel op z’n plaats waren. Burgemeester Van den Tillaar maakte die excuses, net als de koning en onder meer de burgemeester van Middelburg, afgelopen zaterdag.

Wel excuses, geen monument

Duijndam vindt het raar dat er zaterdag wel excuses zijn gemaakt, maar dat een monument niet mag in Vlissingen. “Ik snap dat de burgemeester deze behouden houding aan moet nemen, maar ik vind het wel jammer.”

Burgemeester Van den Tillaar vindt zichzelf niet de aangewezen persoon om na de excuses de illegale plaatsing van het monument alsnog goed te keuren. “Dat schept een precedent, want dan kan iedereen wel iets plaatsen in de openbare ruimte dat hij of zijn belangrijk vindt. Waar moet ik dan als burgemeester de grens trekken?”

‘Het is het mij niet waard’

Zeus Hoenderop, de kunstenaar die het monument gemaakt heeft, was ook bij het gesprek vandaag en zal het monument inderdaad weghalen. “Het is het mij niet waard om een heel verhaal te draaien met juristen en dwangsommen en advocaten. Dat is niet waar het over gaat. De discussie moet over het slavernijverleden gaan.”

Strijd niet voorbij

Ook Duijndam legt zich bij het verzoek van de burgemeester neer. Voorlopig. Want ze blijft zich hardmaken voor een monument in de stad. “De strijd is nog niet voorbij, zeker niet.”

Overigens benadrukte de burgemeester aan het begin van het gesprek dat de bekladding van het monument met racistische leuzen afgelopen weekend onaanvaardbaar zijn, evenals de bedreigingen aan het adres van kunstenaar Zeus Hoenderop. “Wat de status van het monumentje ook is, dat soort teksten, dat soort bekladdingen en dat soort bedreigingen kunnen absoluut niet door de beugel.”

Dit artikel is in samenwerking tussen WFM96 en Omroep Zeeland tot stand gekomen.