Bulkterminal Zeeland twaalf maanden gesloten wegens vermoedelijke drugshandel

Burgemeester B. van den Tillaar heeft besloten dat het bedrijf Bulk Terminal Zeeland (BTZ) in Vlissingen-Oost te sluiten voor een periode van tenminste twaalf maanden. Dit besluit is het gevolg van politieonderzoek vanwege verdenking van internationale drugshandel, zo meldt de gemeente Vlissingen.

Vermoed wordt dat het bedrijf daar een belangrijke rol in vervulde. Het besluit is medegedeeld aan de interim-directie van BTZ en ook havenbedrijf North Sea Ports is op de hoogte gebracht. De sluiting gaat in op 24 juli dit jaar. Op grond van de Wet Damocles is een de burgemeester bevoegd panden de daarbij behorende terreinen te sluiten als het aannemelijk lijkt dat er drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt, of als er drugs voor die doeleinden aanwezig is.

Sleutelrol

De politie vermoedt dat er de afgelopen jaren meerdere grote partijen cocaïne op het terrein van BTZ aanwezig zijn geweest en dat het bedrijf als dekmantel voor internationale drugshandel fungeerde. Mogelijk gaat het om partijen van 100 tot wel 1500 kilo cocaïne. Mogelijk was er zelfs sprake van een sleutelrol binnen de keten van internationale drugshandel, aldus de politie.

Rust

Burgemeester Van den Tillaar spreekt van een bijzonder kwalijke zaak. Door het sluiten van het bedrijf hoopt hij rust te brengen in het havengebied. Hij beseft dat werknemers van BTZ en hun gezinnen kunnen worden getroffen. Maar de ernst van de zaak, waarbij boven- en onderwereld verweven zijn geraakt, acht hij van zwaarder belang. Ook mogelijke milieudelicten zijn onderdeel van het onderzoek.