Binnenvaartschepen bij North Sea Port verplicht aan walstroomvoorzieningen

Binnenvaartschepen met walstroomvoorzieningen worden bij North Sea Port verplicht om aan te meren op ligplaatsen waar walstroom is voorzien. Met totaal drieëntwintig walstroomkasten neemt het havenbedrijf naar eigen zeggen een grote stap richting duurzaamheid. De havens van Vlissingen en Terneuzen vallen samen met die van Gent onder North Sea Port.

Walstroomvoorzieningen bieden vele voordelen, zoals reductie van emissies, zegt het Vlaams-Nederlandse havenbedrijf. Vorig jaar kondigde het Nederlandse ministerie van Infrastructuur al aan de komende jaren 140 miljoen euro te willen investeren om walstroominstallaties in zeehavens te realiseren zodat vervuilende dieselgeneratoren niet hoeven te draaien en geluidsoverlast wordt verminderd. Aan de Belgische kant van de haven bestaat de Green Deal Binnenvaart samenwerking waar vergelijkbare duurzame projecten worden opgestart. 

Dieselgeneratoren

Per 1 juli 2024 wordt het verplicht voor binnenvaartschepen, die uitgerust zijn met walstroomvoorzieningen, om in eerste instantie aan te meren aan een kade waar walstroom is én deze te gebruiken, in plaats van de vervuilende dieselgeneratoren. Deze nieuwe regelgeving zorgt voor circa 340 ton minder CO2 op jaarbasis, zegt Nort Sea Port.

Praktische informatie

inmiddels zijn er diverse walstroomkasten beschikbaar in North Sea Port. De walstroomvoorzieningen worden aangeboden door North Sea Port en Connect4Shore. Voor alle praktische informatie, aanmelden en een overzicht van walstroomkasten kan je de website van Connect4Shore direct bezoeken.

Een walstroomvoorziening. Foto: Noth Sea Ports