Afval ABC en extra zakken moeten Middelburgers helpen met scheiden: ‘Als ze dat allemaal eens zouden doen’

Meerdere doorzichtige plastic zakken en het Afval ABC. Deze spullen kunnen inwoners van de gemeente Middelburg in de brievenbus verwachten, want de gemeente wil inwoners helpen om afval beter te scheiden. Het gaat namelijk nog steeds niet goed met het afval. De Zeeuwse Reinigingsdienst heeft de afgelopen tijd geen enkele lading plastic afval uit Middelburg goedgekeurd.

“Ik heb de hele lijst meteen nagekeken. Als ze dat allemaal nou eens zouden doen, dan komt het wel goed”, vertelt Johannes Mesu uit Middelburg.

Hij en alle andere Middelburgers krijgen die kaart en zakken omdat het al langer misgaat met het scheiden van afval in Middelburg. In mei vorig jaar bleek dat het Middelburgse plastic afval apart wordt gecontroleerd door de Zeeuwse Reinigingsdienst. En afgelopen september werd al duidelijk dat er geen enkele lading plastic afval uit Middelburg werd goedgekeurd. En dat is in de laatste maanden van 2023 niet verbeterd, schrijft wethouder Eduard Smit aan de gemeenteraad.

Hele zoektocht

“Echt super! Die zakken waren nogal moeilijk te vinden in de winkel en zijn vaak allemaal grijs”, vertelt Marnie. Zij gooide haar plastic afval tot nu toe altijd in andere doorzichtige zakjes. “Nu kan ik er wel een jaartje mee door.”

“Ik denk dat dit wel gaat helpen. Die zakken pak je toch makkelijker”, vult Joriene aan. De dames hebben er vertrouwen in dat dit gaat helpen. “Dit is in ieder geval een begin”, aldus Joriene.

In de kaart met Het Afval ABC staat waar welk product weggegooid moet worden. Zo moet een melkpak bij PMD-afval, dit staat voor Plastic- en Metalenverpakkingen en Drinkpakken, en mag de spuitbus van deodorant bij het restafval.

Te veel moeite

“Ik vind die kaart prima, maar die zakken koop ik al heel lang. Maar ik denk niet dat dit gaat helpen. Ik denk dat het voor veel mensen nog veel te veel moeite is”, zegt een Middelburger. “Ik heb de kaart ook bekeken, maar ik weet nog steeds niet waar ik mijn koffiecupjes nou moet weggooien”, zegt ze.

De gemeente Middelburg hoopt dat dit ervoor zorgt dat het goedkomt met het scheiden van afval, maar is ok al bezig met meer maatregelen om het afval scheiden te verbeteren.

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.