Wethouder Schonis geeft startsein voor herstructurering siloterrein

Op vrijdagmiddag 29 september heeft wethouder Rutger Schonis samen met belanghebbenden en enthousiaste ondernemers de starthandeling verricht om het voormalige CZAV terrein aan de Kleverskerkseweg, bekend als siloterrein, te transformeren tot een dynamisch en aantrekkelijk gebied voor ondernemers.

Rothuizen Architecten zag al heel vroeg wat de bijzondere waarde van deze gebouwen is. Het is dankzij het bijzondere bouwplan dat Rothuizen heeft gepresenteerd voor de silo, dat de gemeente anders naar dit deel van Arnestein is gaan kijken. Wethouder Schonis: “Met de transformatie van de silo tot een kantoor heeft Rothuizen laten zien wat hier mogelijk is. De gemeente is nog steeds heel blij met en trots op dit beeldbepalende gebouw”. Het Zeeuws Veilinghuis is de tweede belangrijke pionier in dit gebied. Wethouder Schonis: “De oude kunstmestloods is door hen zorgvuldig gerestaureerd en ingrijpend verduurzaamd. Het is een prachtig gebouw geworden. Bedrijven die op deze manier willen investeren in het in stand houden van industrieel erfgoed en het verbeteren van de uitstraling van hun bedrijfsterrein moet je koesteren”.

Wethouder Schonis is enthousiast over het project: “Van een stuk verouderd bedrijventerrein maken we weer iets dat toekomstbestendig is, waar de geschiedenis van deze plek zichtbaar blijft, waar ondernemers plezierig kunnen werken en waar Middelburg trots op kan zijn. We staan stil bij de start van een project waar sommigen van u heel lang naar uitkeken. Twee bedrijven wil ik daarbij in het bijzonder noemen”.

De gemeente Middelburg is eigenaar van een groot deel van het siloterrein aan de Kleverskerkseweg. De herstructurering omvat het opknappen van het huidige siloterrein tot een net bedrijventerrein dat aantrekkelijk is voor ondernemers om er zich te vestigen. Alle panden met erfgoedwaarde worden opgeknapt en de openbare ruimte wordt volledig opnieuw ingericht. Aspecten als vergroening, duurzaamheid, hergebruik van bestaande materialen en het verbeteren van de beeldkwaliteit nemen een belangrijke plaats in bij de herstructurering van het siloterrein. Aannemer Hoondert is gestart met sloopwerkzaamheden en gaat het terrein bouwrijp maken. In 2024 zal ombouw van de bestaande gebouwen plaatsvinden. Eind 2024 zal het siloterrein er heel anders uitzien.