Wel tiny houses bouwen, maar niet verhuren; raad Veere grijpt naar tussenoplossing

Minicampings mogen voorlopig wel tiny houses en chalets neerzetten, maar niet verhuren. Dat is de uitkomst van de raadsvergadering waar de gemeenteraad van Veere vanavond voor terugkwam van vakantie.

Een maas in de wet zorgde ervoor dat semipermanente huisjes gebouwd mochten worden op minicampings, terwijl het merendeel van de raad daar tegen is uit angst voor “verstening” van de gemeente.

Jacco van Maldegem (D66) nam het initiatief voor de raadsvergadering. “Wij zagen dat er allemaal dingen gebeuren op minicampings die wij als gemeenteraad helemaal niet willen. Je kan dan zeggen: eind dit jaar gaan we het aanpassen, maar dan weet je dat er heel veel aanvragen gaan komen. Dat willen we niet.”In september wordt er in de gemeenteraad gesproken over de regels rondom minicampings. Binnen de huidige regels zouden eigenaren van minicampings tiny houses en chalets kunnen bouwen die de hele zomer blijven staan. Dat bleek toen minicamping De Ark in Westkapelle een aantal tiny houses neerzette. Om dat tegen te gaan totdat er nieuwe regels komen, legde het college van B&W maandagavond een voorbereidingsvoorstel op tafel.

Het voorstel zegt dat campingeigenaren wel nieuwe huisjes mogen bouwen (die op 15 november weer opgeruimd kunnen worden voor het winterseizoen), maar niet mogen verhuren. Klinkt wellicht omslachtig, maar vanwege andere wetgeving is het een noodzakelijke omweg, verzekert wethouder De Visser de raadsleden.

Het voorstel wordt unaniem aangenomen.”Niemand gaat natuurlijk huisjes bouwen die hij niet mag verhuren, dat is financieel niet aantrekkelijk”, zegt Van Maldegem. “Dus ik hoop dat deze omweg voldoende doet om te voorkomen dat minicampings veranderen in een soort Center Parcs.”

-Dit is een bericht van Omroep Zeeland-