Als kabinet per se Nederlands in universiteit wil, is het over voor UCR
De komende jaren gaan bepalend worden voor University College Roosevelt (UCR). Tenminste als de voertaal Engels mag blijven, anders is het over en sluiten voor de UCR.
Dat zegt interim-dean professor Sjef Smeekens. ,,De Wet Internationalisering in Balans (WIB) is een bedreiging. Als we in het Nederlands moeten lesgeven dan is het voorbij”, zegt Smeekens beslist. De UCR is afhankelijk van het grote aandeel buitenlandse studenten. Zij betalen een hoger collegegeld en zonder dat krijgt de universiteit het kleinschaliger onderwijs niet betaald.
Grotere klassen
Door het mes te zetten in de organisatie, twee miljoen te bezuinigen en met een hopelijk aansprekender curriculum denkt Smeekens het de komende jaren te kunnen redden. Doel van de nieuwe plannen: meer studenten trekken en efficiƫnter werken. Voor de UCR betekent het grotere klassen. Het maximum aantal gaat van 21 naar 55 per les.

UCR-Professor Gerda Andringa en dean professor Sjef Smeekens. foto Guido van der Heijden
Een kwart van het personeel ofwel 14,5 FTE (21 mensen) zal de vernieuwde UCR niet meemaken. Woensdag kregen de eersten te horen of ze wel of niet konden blijven. Met name onder professoren vielen harde klappen. Smeekens denkt dat er zestien of zeventien professoren ontslagen zullen worden.
Slimmer werken
De laatste jaren ziet UCR het aantal studenten dalen. Momenteel telt de opleiding 530 studenten. Nu gaat het nog maar veel minder moet het niet worden volgens de dean. ,,Onder de vierhonderd moeten we echt niet uitkomen”, denkt Smeekens. Door slimmer te werken, zuiniger te zijn, moet het allemaal lukken, denkt hij. Maar dan is het zaak dat Den Haag afziet van de verplichting dat de voertaal op Nederlandse universiteiten Nederlands moet zijn. Als een Zeeuwse lobby daar niet in slaagt, maakt UCR geen kans om te overleven.
Maar we zullen voor onze universiteit knokken” Jonathan Engelhardt (Tweedejaars UCR)
Buiten, op het pleintje achter het oude stadhuis hangt een handvol collega-UCR-studenten een kartonnen bord op waarop het woord Solidarity te lezen is. Jonathan Engelhardt, een tweedejaars uit Hamburg voert actie want hij maakt zich zorgen.
Hartverscheurend
,,Ja natuurlijk ben ik ongerust. Ook ongerust of ik mijn studie nog kan afmaken. Gisteren verloor ik in ieder geval vijf professoren waarvan ik hoopte nog les te krijgen. Voor mij betekent het dat er zo’n twee of drie cursussen zijn die ik niet zal kunnen volgen. Gisteren namen we afscheid van de professor die mij antropologie zou geven. Ik was erbij toen hij de studenten toesprak nadat hij net te horen had gekregen dat hij ontslagen zou worden. Hartverscheurend. Wat er de laatste dagen hier allemaal gebeurt is hartverscheurend.”
De studenten weten wat er met University College Twente is gebeurd. Die opleiding heeft eind vorig jaar besloten geen nieuwe studenten aan te nemen. De huidige studenten kunnen de opleiding afmaken maar daarna is het over. Engelhardt vreest dat het dezelfde kant opgaat in Middelburg. ,,Maar we zullen voor onze universiteit knokken. We merken echt dat de gemeente, de provincie en veel bewoners en ondernemers solidair met ons zijn.”