VVD informeert opnieuw naar stappen rond invulling van het voormalige Mijnenmagazijn in Veere

De VVD Veere heeft het college van B en W onlangs opnieuw gevraagd hoe het staat met de invulling van het Mijnenmagazijn in Veere. Eind mei informeerde raadslid Ad van Broekhoven ook al naar de voortgang. Hij heeft begrepen dat er nogalwat belangstelling is van bedrijven of organisaties.

In de raadsvergadering van 30 mei trok de VVD Veere een motie in, na een toezegging van de wethouder om na de zomer met een plan van aanpak te komen voor het Mijnenmagazijn. Tot op heden heeft de gemeenteraadsfractie geen informatie daarover ontvangen, dus daarom stelt ze opnieuw vragen. Zo wil Van Broekhoven graag weten wat is er sinds mei gedaan en wanneer de eerste resultaten kunnen worden verwacht. In mei werd ook aangegeven dat er na de commissie grote belangstelling was voor het mijnenmagazijn en gemeenteraadsfracties hebben ook van diverse initiatiefnemers plannen ontvangen.

Stappen gemaakt?

Zijn er al stappen gemaakt, vraagt de VVD. “Is er al een shortlist? In welk stadium is het overleg met de initiatiefnemers? We hebben destijds ook gewezen op de diverse regelingen en subsidies die voor handen zijn en gevraagd om daar gebruik van te maken. Dit was ook een van de triggers om later de aangenomen motie voor de Fondsen- en subsidieverwerver mede in te dienen. Zijn er al stappen gemaakt op dit vlak?”

Erfgoed Werkplaats provincie

Van Broekhoven verwijst ook naar de website van de Provincie Zeeland. Daar staat op de pagina Visie Veerse Meer Gebied, dat in 2024 het aandachtsgebied Mijnenmagazijn Veerse verder wordt uitgewerkt. “Is de gemeente Veere hierover in gesprek met de netwerkregisseur Veerse Meer gebied, wil Van Broekhoven weten? “Wat mogen we hiervan verwachten? Ligt hier een relatie met de zoektocht van de Provincie Zeeland naar een geschikte plaats voor een Erfgoed
Werkplaats. Het mijnenmagazijn voldoet perfect aan de vereisten hiervoor.”

Bijzondere geschiedenis

De voormalige Mijnenmagazijn Veere kent een bijzondere geschiedenis. Het uit 1916 stammende complex aan de Kanaalweg Oostzijde staat al jaren staat al jaren leeg. Het Mijnenmagazijn was ook tot de Tweede Wereldoorlog nog in gebruik bij de Koninklijke Marine voor mijnenopslag. Na de oorlog gebruikte de Marine het voor materiaalopslag. Tegenwoordig zijn er weinig sporen meer te vinden van de vroegere activiteiten. Incidenteel worden er door het Museum Veere nog excursies door het voormalige Mijnenmagazijn georganiseerd. Het is daarnaast een Rijksmonument.

Eigendomsverhoudingen

Eerder dit jaar moest de gemeente Veere flink de beurs trekken om te voorkomen dat het pand verder achteruit gaat. Als eigenaar moet de gemeente zorg dragen voor het behoud. De eigendomsverhoudingen zijn overigens complex, vertelde wethouder Bert Tuk afgelopen zomer. Het gebouw is van de gemeente, maar de steiger is van de provincie, of het waterschap. Daar zijn ze zelf nog niet uit onderling. Op de grond waar het op is gebouwd rust ook weer erfpacht.

Het voormalige Mijnenmagazijn staat al jaren leeg. Foto: Peter Urbanus