Vlissingen houdt informatie over bouw ‘omgekeerde’ school Oost-Souburg toch liever geheim

De gemeente Vlissingen houdt alle informatie over de gang van zaken rondom de bouw van een basisschool in Oost-Souburg geheim. De school werd bekend als de ‘omgekeerde school’ omdat de bouwtekening werd omgedraaid en de school verkeerd werd neergezet. Een rapport met daarin de conclusies van het onderzoek naar wat er misging vanuit de gemeente en alle informatie daaromheen wil de gemeente niet vrijgeven, ondanks een advies van de eigen bezwarencommissie die stelt dat dit tegen de Wet open overheid (Woo) is.

In mei 2022 werd de bouw van basisschool Tweemaster-Kameleon landelijk nieuws. Het skelet van het gebouw stond er al toen pas werd gezien dat het 180 graden verkeerd om stond. Gevolg: extra vertraging en bijkomende kosten voor een project dat al heel lang op zich had laten wachten. De architect en de aannemer wezen naar elkaar als het ging om wie de schuldige was, en er bleef een belangrijke vraag onbeantwoord: waarom greep de gemeente, als bouwheer belast met het toezicht, niet eerder in?

Resultaten

Vlissingen liet een intern onderzoek doen naar de gang van zaken. Een verslaggever van Omroep Zeeland vroeg in september 2024 de resultaten van dat onderzoek, en alle informatie daaromheen, op in het kader van de Wet open overheid. Een maand later besloten burgemeester en wethouders niets daarvan openbaar te maken.

Tegen dat besluit werd bezwaar gemaakt, dat werd behandeld door een onafhankelijke commissie, die het college van B en W van Vlissingen op de meeste punten ongelijk gaf. De onafhankelijke bezwarencommissie las het onderzoeksrapport en vindt dat feitelijke informatie in het rapport toch openbaar moet worden gemaakt. Uit de beslissing van de commissie: ‘Hoewel de commissie oog heeft voor de vertrouwelijkheid van bepaalde passages vanwege de door verweerder gestelde belangen, is de commissie van oordeel dat verweerder niet in redelijkheid het volledige document heeft kunnen weigeren.’

Persoonlijke beleidsopvattingen

De gemeente gaf als ander argument om de inhoud van het rapport niet openbaar te maken bij de commissie, dat ambtenaren die meegewerkt hebben aan het onderzoek zich de volgende keer belemmerd kunnen voelen vrijuit te spreken, omdat dit zogenoemde ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ zijn. De bezwarencommissie volgt de gemeente daar niet in. Onder meer omdat met het weglaten van namen niet duidelijk is van wie welke opvatting is en de informatie daarom wel gedeeld mag worden.

Toch niet gedeeld

Maar het rapport, of delen daarvan, wordt toch niet gedeeld met Omroep Zeeland, besluit de gemeente Vlissingen. Ondanks het advies van de eigen onafhankelijke bezwarencommissie. De gemeente blijft van mening dat de informatie zich niet goed voor openbaarmaking leent. De gemeente schrijft: ‘Wij zijn van mening dat de feitelijke informatie en beleidsopvattingen zo nauw verweven zijn dat scheiding (haast) onmogelijk is.’ Daarnaast zegt Vlissingen dat het openbaar maken van informatie onderhandelingen met externe partijen kan schaden.

Rol gemeente

Beroep tegen de beslissing van de gemeente kan bij de rechter worden ingesteld, maar het kan meer dan een jaar duren voordat de zaak behandeld wordt. Het kan dus nog maanden duren voor bekend wordt wat de rol was van de gemeente Vlissingen bij het verkeerd bouwen van de school in Oost-Souburg. Het is niet de eerste keer dat Vlissingen weigert om feitelijke informatie vrij te geven. Een Woo-verzoek naar de gang van zaken rondom de PFAS-vervuiling van het terrein rond hotel Britannia leverde wel een rapport op, maar daar waren geen conclusies uit te halen omdat nagenoeg alle tekst zwart was gelakt.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

De ‘omgekeerde’ school tijdens de bouw. (foto: Omroep Zeeland)