Verkoop aandelen Zeeuwse Visveilingen door Sluis en Vlissingen nu wel via openbare selectieprocedure
De gemeenten Vlissingen en Sluis starten een openbare selectieprocedure voor de verkoop van de aandelen in de Zeeuwse Visveiling, met inachtneming van de eisen die de Hoge Raad heeft gesteld in het Didam-arrest. Vorig jaar had United Fish Auctions een kort geding aangespannen tegen de onderhandse gunning aan Visveilingen Beheer Nederland BV en gewonnen.
De gemeenten Vlissingen en Sluis hebben besloten om de aandelen van Holding Zeeuwse Visveilingen BV (HZV) te verkopen, omdat het exploiteren van een visveiling niet meer als overheidstaakwordt gezien. In 2023 is de verkoop van de aandelen onderhands gegund aan Visveilingen Beheer Nederland BV te Urk. United Fish Auctions (UFA) spande vervolgens een kort geding aan tegen de gemeenten Sluis en Vlissingen omdat er geen mededingingsruimte was geboden.
Vernietigd
De uitspraak was dat er een openbare selectieprocedure voor de verkoop van de aandelen HZV gehouden had moeten worden (Didam-arrest). De verkoop van de aandelen HZV aan Visveilingen Beheer Nederland BV (VBN) is daardoor vernietigd. Om de aandelen HZV te verkopen, is een openbare selectieprocedure voorbereid, met inachtneming van de eisen die de Hoge Raad heeft gesteld in het Didam-arrest.
Didam-arrest
Het Didam-arrest brengt volgens de rechtbank kort samengevat mee, dat als een overheidslichaam een “schaars goed” wil verkopen er met betrekking tot deze verkoop ten eerste mededingsruimte moet worden geboden en ten tweede een passende mate van openbaarheid verzekerd moet zijn, voor wat betreft de beschikbaarheid van de onroerende zaak, de selectieprocedure, het tijdschema en de toe te passen selectiecriteria.
Lange voorgeschiedenis
De verkoop van de aandelen in de Zeeuwse visveiling heeft een lange voorgeschiedenis. UFA was al langere tijd in de race om de visveiling over te nemen, maar de gemeenten Sluis en Vlissingen gingen uiteindelijk liever met VBN in zee. UFA voelde zich benadeeld door deze gang van zaken en spande het kort geding aan bij de rechtbank West-Brabant Zeeland.