Veere: ‘verhoogde waarden voor PFAS tot 500 meter landinwaarts, maar geen direct gevaar voor volksgezondheid’

Bij onderzoek voor de bodemkwaliteitskaart PFAS zijn tot 500 meter landinwaarts verhoogde PFAS waarden aangetroffen in de gemeente Veere. Deze waarden liggen wel onder de normen voor wonen met tuin, zegt de gemeente. In twee volkstuincomplexen wordt nog nader onderzoek gedaan.

In 2023 heeft het college van B en W van Veere besloten de bodemkwaliteitskaart PFAS te actualiseren naar aanleiding van het aantreffen van verhoogde waarden PFAS in de duingebieden als gevolg van sea-spray. Sea-spray ontstaat wanneer deeltjes (onder andere PFAS) bij golfslag vrijkomen uit het water en zich via de lucht verspreiden over het land. In 2023 en 2024 zijn op meerdere plaatsen langs de kustlijn in de gemeente Veere boringen verricht en ongeveer 250 grondanalyses uitgevoerd, om zo een beter beeld te krijgen van de hoeveelheid PFAS in de bodem en de verspreiding landinwaarts.

Verhoogde waarden

Er zijn tot zo’n 500 meter landinwaarts verhoogde waarden PFAS in de bodem aangetroffen. De resultaten van het onderzoek zijn besproken met GGD Zeeland. Samen met GGD Zeeland concludeert de gemeente dat de waarden onder de normen liggen voor wonen met tuin, inclusief kleine moestuin. Dit betekent dat deze bodem geschikt is om op te wonen en een moestuin waar niet dagelijks uit wordt gegeten. Er zijn hierbij geen risico’s voor de gezondheid.

Volkstuinen

Binnen de gemeente Veere liggen twee volkstuincomplexen (Koestraat en de J. Campertstraat Westkapelle) binnen de zone met verhoogde PFAS waarden (al dan niet gedeeltelijk). Daar wordt nu bodemonderzoek gedaan. Zodra de uitkomsten bekend zijn, worden deze bekend gemaakt. De andere volkstuincomplexen liggen niet in de zone met verhoogde waarden PFAS. Hier wordt dan ook geen extra bodemonderzoek verricht.

Landelijk onderzoek

Vanuit het Rijk wordt op dit moment gewerkt aan een landelijk onderzoek naar PFAS in sea spray. Dit onderzoek zal gericht zijn op de langdurige effecten van verspreiding van PFAS via sea spray op het milieu en de volksgezondheid. Voor dit onderzoek werkt het ministerie van I&W samen met de kustprovincies en het RIVM.

Voor meer informatie over de gezondheidseffecten van PFAS: GGD Zeeland https://www.ggdzeelandn.nl/pfas/ Voor overige vragen over de actualisatie van de bodemkwaliteitskaart PFAS kun je ook contact opnemen met de gemeente Veere zelf.

(Foto: Pixabay)