Stenen Bellamypark kosten Vlissingen al bijna een miljoen: ‘Veel geld voor een stad die het zich niet kan veroorloven’

Afzettingen, straten die openliggen en tegels die opnieuw gelegd worden. Dat was het beeld van het Bellamypark in Vlissingen de afgelopen weken. Dat er opknapwerkzaamheden zijn aan zo’n plein is misschien niet zo vreemd, maar het is het zoveelste jaar op rij dat de tegels van natuursteen toe zijn aan onderhoud. En dat klusje kost de gemeente inmiddels al zo’n 900.000 euro, meldt Omroep Zeeland.

Raadslid Pim Kraan van oppositiepartij Perspectief op Vlissingen (POV) wordt met regelmaat aangesproken door inwoners van de stad als het Bellamypark weer openligt. “Afgezien van de grote kosten die ermee gemoeid zijn, vind ik de overlast erg. Het is wekenlang afgesloten. Inwoners moeten omrijden en de winkels zijn slecht bereikbaar. Het geeft gewoon overlast en het is erg duur. Wat mij betreft gaan we iets anders neerleggen dan deze stenen”, zegt Kraan.

Het probleem ligt bij de natuurstenen die zijn gebruikt bij de herinrichting van het Bellamypark in 2011. Auto’s, vrachtwagens en fietsers rijden er overheen waardoor de stenen los komen te liggen omdat de voegen loslaten. Daarom moeten ze steeds weer opnieuw vastgelegd worden om gevaarlijke situaties te voorkomen en dat kost de gemeente zo’n 150.000 euro per jaar.

Niet handig

“Kijk, ik snap op zich dat alles gerepareerd moet worden. Maar waarom alles tegelijk en er is weinig rekening gehouden met de fietsers”, reageert fietser Stefanie. Hans wandelt regelmatig over het Bellamypark en vindt de natuurstenen tegels erg mooi, maar of het handig is? “Ik heb ooit begrepen dat dit systeem niet werkt op Nederlandse bodem. Dit moet echt op harde bodem. Het is het proberen waard, het ziet er mooi uit.”

In de eerste jaren na de vernieuwing van het Bellamypark hield volgens de gemeente de natuursteenverharding zich redelijk. Maar uiteindelijk trad er toch schade op. Vanaf 2019 is de natuursteenverharding intensiever onderhouden om verdere schade te voorkomen en de ontstane schade te repareren.

Onderhoud onderschat

De vraag rijst of de keus voor deze natuurstenen in 2011 wel de juiste was, ook bij wethouder Coen Bertijn. “Het is aangelegd in 2011 en ik denk wel dat het toen onderschat is welk onderhoud er nodig zou zijn om dit in goede staat te houden. Als we dit toen hadden geweten, hadden we naar een andere oplossing moeten kijken.”

Inmiddels wordt voor het onderhoud van alle natuursteen in de binnenstad jaarlijks zo’n 150.000 euro uitgegeven. Inclusief de werkzaamheden van dit jaar is het totaal inmiddels opgelopen tot 900.000 euro. De wethouder ziet voorlopig geen alternatief. “We hebben uiteraard gekeken naar het alternatief. Als we op de rijbaan het natuursteen vervangen door gebakken klinkers, dan praat je over een investering van ongeveer één miljoen. Dus voorlopig laten we het maar even zo.”

Zonde van het geld?

150.000 euro per jaar uitgeven aan onderhoud is veel geld, vindt ook Pim Kraan. “Dat is niet veel geld als het normaal onderhoud zou zijn, maar dat is het niet. Je hebt het nodig om de wegen bereikbaar te houden. Het is erg veel geld voor een stad en voor een gemeente die het zich eigenlijk niet kan veroorloven.” En dat voelt de stad volgens Kraan weer op andere plekken. “Die kosten worden gedragen en uit het budget gehaald en dan blijven er andere dingen liggen. En gaan er dingen in de stad niet gebeuren omdat deze kosten blijven terugkomen.

“Het ziet er wel goed uit, als het goed onderhouden is, dat wel”, zegt wethouder Bertijn. “Maar we hikken wel een beetje aan tegen de onderhoudskosten, dat is zeker zo.”

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.

Foto: Omroep Zeeland