Stadsraad Domburg over vergunning afgraven dricht: teleurstellende gang van zaken
Het college van B en W van Veere heeft het bezwaar van de Stadsraad Domburg over het afgeven van een vergunning om een eeuwenoude dricht af te graven niet ontvankelijk verklaard. Dit tot grote teleurstelling van de Stadsraad Domburg en raadslid Chris Maas van PvdA-GroenLinks. De dricht is al deels afgegraven.
Het college van B en W van Veere heeft besloten om de bezwaren van de Stadsraad Domburg tegen het verlenen van de omgevingsvergunning op het perceel met bestemming Natuur, waarbij een deel van de Domburgse dricht is afgegraven, niet ontvankelijk te verklaren. Dit wijkt af van het advies van de Commissie Bezwaarschriften. Die heeft geconcludeerd dat de Stadsraad Domburg belanghebbende is en heeft inhoudelijk het bezwaar van de Stadsraad Domburg gegrond verklaard.
Afgegraven
De kwestie kwam vorig najaar in het nieuws. Een particulier in Domburg had zonder kwade opzet de eeuwenoude dricht (aarden wal) op zijn perceel afgegraven. Deze dricht had volgens de Stadsraad Domburg grote cultuurhistorische waarde en moet worden beschermd. De dricht mocht niet worden aangetast, laat staan afgegraven. Volgens de regels van het huidige bestemmingsplan heeft dit perceel de bestemming Natuur. Dat betekent dat deze grond juist bestemd is voor het behoud en herstel van landschaps- en natuurwaarden, aldus de stadsraad.
Vergunning
De Stadsraad Domburg zal geen verdere stappen zetten, laat voorzitter Simon de Visser weten. De stadsraad vindt het niet haar taak om besluiten van de gemeente gerechtelijk te gaan aanvechten. “De gemeente heeft een vergunning verleend. Daar hebben wij en anderen bezwaar tegen aangetekend. De vergunningaanvrager is vooruitlopend op het bezwaar met de werkzaamheden begonnen. Daarbij is de Domburgse dricht bij het perceel aan de Nehalenniaweg bijna volledig afgegraven. Ook een deel dat in eigendom is van de buren. Dat laatste gedeelte is hersteld.”
Bezwaar ontvankelijk
Het gedeelte op het terrein van de vergunningaanvrager met bestemming Natuur is afgegraven, maar niet hersteld, zegt De Visser. “Daar gaat ons bezwaar over. De gemeente heeft bij de Commissie Bezwaarschriften aangegeven dat de vergunning ten onrechte is verleend. Die heeft geconcludeerd dat het bezwaar van de Stadsraad Domburg ontvankelijk is en gegrond. Daarna heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten dat de Stadsraad Domburg niet ontvankelijk is, aangezien het afgegraven deel van de Domburgse dricht niet vanaf de openbare weg zichtbaar zou zijn.”
Teleurstellende gang van zaken
Kortom een zeer teleurstellende gang van zaken, aldus De Visser. Raadslid Chris Maas van PvdA-GroenLinks vreest dat er een enorm precedent wordt geschapen. Onduidelijk is volgens hem waarom het college een vergunning heeft verleend voor werkzaamheden, die in strijd zijn met het bestemmingsplan (natuur). Hiermee wordt naar zijn mening een enorm precedent geschapen.
Domburg (foto: Pixabay)