SP en FvD: ‘niet alle minimaregelingen vallen onder nieuw Vlissings beleid’

Vorig jaar nam de Vlissingse gemeenteraad unaniem een motie aan, waarin het college van B en W werd opgeroepen om het sociaal minimum op te trekken van 110 naar 120 procent. Nu blijkt dat het nog niet geldt voor alle minimaregelingen. Bovendien lijkt uitvoerende instantie Orionis Walcheren ook nog niet volledig bekend te zijn met het nieuwe mimimabeleid.

In een steeds veranderende wereld blijken ook links en rechts, respectievelijk Priscilla Kuiper van de Socialistische Partij (SP) en Angela Werner van Forum voor Democratie (FvD) prima samen te kunnen optrekken in het sociaal domein. Samen maakten ze donderdag 20 februari gebruik van het agenderingsrecht in de commissie algemeen en sociaal, om tekortkomingen bij de nieuwe beleidsregels voor bijzondere bijstand aan de orde te stellen. Doel van het optrekken van het sociaal minimum tot 120 procent is dat meer inwoners gebruik kunnen maken van regelingen voor minimuminkomens.

Uitzonderingen

“In de vastgestelde begroting 2025-2028 en het beleidsplan bestaanszekerheid 2025 worden minimaregelingen niet gespecificeerd. Ook zijn duurzame gebruiksgoederen, volledige woninginrichting en chronisch zieken op grond van de nieuwe geldende beleidsregels bijzondere bijstand gemeente Vlissingen, per 1 januari 2025 niet als uitzonderingen benoemd”, schrijft Angela Werner van FvD. FvD en SP vroegen het college van B en W waarom bij de minimaregelingen voor aanschaf van duurzame gebruiksgoederen, volledige woninginrichting en voor chronisch zieken nog steeds een draagkrachtpercentage van 110 procent wordt gehanteerd.

Huisbezoek

Ook bij de huisbezoeken ter controle en beoordeling van reserveringscapaciteit die in de beleidsregels worden genoemd hadden ze vragen. Volgens wethouder Jeroen Portier zijn de huisbezoeken een bevoegdheid op grond van de Participatiewet en wordt dit vooral gedaan als de gemeente vermoedt dat mensen de regels niet goed begrijpen, of als mensen slecht ter been zijn.

De gemeenteraad ging er vanuit dat de verhoging tot 120 procent geldt voor het totale pakket aan minimaregelingen. Verder waren er vragen in hoeverre de regelingen in Vlissingen gelijk zijn aan die in Middelburg en Veere. Daar was nogal wat onduidelijkheid over, net als over de gehanteerde reserveringscapaciteit bij huishoudens met een inkomen met een minumuminkomen.

Orionis

Ook Orionis Walcheren, als uitvoerder van het minimabeleid, lijkt nog niet helemaal op de hoogte, volgens de SP. Kuiper: “Ik heb vijf keer gebeld met Orionis en kreeg vijf keer een ander antwoord.” De communicatie over de minimaregelingen lijkt dus wel beter te kunnen. De SP ziet ook dat Orionis in de communicatie richting inwoners van Vlissingen nog steeds de 110 procent van het sociaal minimum hanteert en niet de nieuwe 120 procent. “Er is nog veel werk aan de winkel”, concludeerde Kuipers. De wethouder beloofde hier navraag over te doen.

Doel is wel dat alle minimaregelingen op termijn worden gelijkgetrokken door de Walcherse gemeenten.