Rescue Zeeland trekt 50.000 mensen naar boulevard Vlissingen

Volgens de Vlissingse burgemeester van Vlissingen Bas van den Tillaar heeft Rescue Zeeland vandaag zo’n 50.000 bezoekers getrokken, vergelijkbaar met de laatste keer dat het grootste hulpverleningsevenement van Nederland werd georganiseerd in 2018.

Vorig jaar verleende de burgemeester geen vergunning, omdat de organisatie de veiligheid niet goed op orde gehad. Nu is Van den Tillaar tevreden. “Men heeft gezorgd voor voldoende loopruimte voor alle bezoekers, maar ook voor alle grote machines en apparaten die vandaag op de boulevard en het strand te zien waren. Wat mij betreft is dit een blauwdruk voor volgend jaar”, zei Van den Tillaar bij Omroep Zeeland.

De 50.000 bezoekers konden diverse demonstraties van hulpverleningsinstanties zien. Bijzonder was het optreden van de DSI, de Dienst Speciale Interventies van de politie, die bij terroristische en zware, gewelddadige criminele acties wordt ingeschakeld. Even na 15.00 uur vloog een blauwe politiehelikopter naar een speciaal stuk afgezet strand. Terwijl de helikopter boven het strand bleef hangen, landden drie zwaar bewapende politiemensen voorzien van automatische wapens, helmen en kogelvrije vesten langs een uitgegooid touw op het strand. Daar voegden nog twee agenten zich bij hen die met een auto waren aangevoerd. Ze liepen, dekking zoekend achter een bulldozer, naar een strandhuisje waar een ‘crimineel’ zich had verschanst. Terwijl er enkele projectielen ontploften, om de crimineel in verwarring te brengen, begaven twee agenten zich in het huisje. Binnen enkele ogenblikken kwamen zij met een geboeide man naar buiten.

‘Indrukwekkend’

Toeschouwers op het strand vonden de show indrukwekkend. “Het was afgelopen voordat je het wist en dat is uiteraard maar goed ook. Want snelheid en het overrompelingseffect zijn bij dit soort acties heel belangrijk”, becommentarieerde een man die met zijn hele gezin naar eigen zeggen ‘een prima dag op het strand van Vlissingen’ had.

Enige smet op deze dag was dat er sinds de middag door een sein- en wisselstoring geen treinen meer reden tussen Kruiningen-Yerseke en Bergen op Zoom. En dat terwijl de organisatie van Rescue Zeeland bezoekers had opgeroepen vanwege de te verwachten drukte om zoveel mogelijk met de fiets en het openbaar vervoer te komen en niet met de auto.