PSR en FvD: ‘voormalig gemeentehuis Oost- en West-Souburg moet gemeentelijk monument worden’

PSR en FvD willen graag dat het voormalige gemeenteraad van Oost- en West-Souburg de status van gemeentelijk monument krijgt. Het gebouw is niet alleen bijzonder qua architectuur, maar heeft ook grote emotionele waarde voor inwoners van Souburg, zegt raadslid Louise Claessens van PSR.

In het voormalige gemeentehuis aan de Kanaalstraat in Oost-Souburg is nu nog Omroep Zeeland gevestigd. Maar die vertrekt over enkele jaren naar de nieuwbouw aan de Prins Hendrikweg. Het gebouw is verkocht aan projectontwikkelaar Kennedy West. Die wil het gaan herontwikkelen. Raadslid Claessens heeft samen met haar collega Joanna Weijermans archiefonderzoek gedaan naar de geschiedenis van het voormalige gemeentehuis. Het is eind jaren dertig gebouwd in de stijl van de Delftse School en ontworpen door de Zeeuwse architect L.M. Naaktgeboren. Bijzonder is de symmetrische opzet. In het centrale gedeelte was onder meer de raadszaal te vinden.

Voornaams

Na de gemeentelijke herindeling in de jaren zestig gingen Oost- en West-Souburg op in de gemeente Vlissingen. Het voormalige gemeentehuis vervulde nadien diverse maatschappelijke functies, totdat Omroep Zeeland het in 1993 aankocht. Het gekozen ontwerp geeft het gebouw iets voornaams, volgens de bronnen die Claessens heeft geraadpleegd. Verder is het met koperen platen bedekte torentje met uurwerk bijzonder. Over het interieur weet Claessens nog niet zo veel, behalve dat er 20 fraaie glas-in-loodramen zijn.

Motie

Die ramen waren destijds een geschenk van de bevolking van de voormalige gemeente Oost- en West-Souburg aan het gemeentebestuur. Ook bijzonder is het tegelwerk in het gebouw. PSR noemt daarnaast de emotionele waarde van het gebouw voor met name oudere inwoners. Al met al ziet de partij genoeg redenen om de status van gemeentelijk monument aan te vragen. Daarom komt PSR samen met FvD met een motie, waarin het college wordt opgeroepen om hier werk van te maken. Dat hoeft herontwikkeling niet in de weg te staan, schrijven de fracties.

Foto: Peter Urbanus