Provincie en gemeente Vlissingen geloven in nieuw systeem openbaar vervoer, inwoners kritisch
Dinsdag 12 november hield Dorpsraad Souburg in wijkcentrum De Kwikstaart een thema-avond rond mobiliteit. Er waren genoeg punten te bespreken. Buslijn 57 vervalt in de nabije toekomst, om plaats te maken voor een fijnmaziger OV-netwerk met een mobiliteitscentrale en belbussen. Daarnaast pleit de dorpsraad voor terugkeer van de Intercity richting Amsterdam, die sinds 2011 Oost-Souburg voorbij rijdt.
Behalve het bestuur van Dorpsraad Souburg waren ook wethouder Wilfried Boonman en enkele ambtenaren van de gemeente Vlissingen, de provincie en Rijkswaterstaat waren aanwezig. Enkele tientallen, veelal wat oudere, Souburgers, maar ook enkele gemeenteraadsleden van Partij Souburg Ritthem en ChristenUnie waren naar wijkcentrum De Kwikstaart gekomen.
De provincie kwam samen met de gemeente Vlissingen het nieuwe openbaar vervoerssysteem toelichten. Momenteel een veelbesproken plan, vanwege het voorgenomen opheffing van de reguliere buslijn 57 in Souburg in 2026. De dorpsraad heeft daar al meermaals tegen geprotesteerd. Het zal waarschijnlijk niet de favoriete tijdsbesteding van ambtenaren zijn om nieuwe, in nauw overleg met ‘stakeholders’ ontwikkelde plannen te presenteren aan zaaltjes vol sceptische en kritische inwoners.
117 passagiers per dag
Vooral de meer afgelegen delen van Zeeland zijn veel slechter bereikbaar met het openbaar vervoer dan in andere provincies het geval is, liet de provincieambtenaar zien. Slechts twee procent van de Zeeuwen maakt regelmatig gebruik van het openbaar vervoer. Buslijn 57 wordt bovendien veel minder intensief gebruikt door passagiers dan de lijn 5, die door Vlissingen rijdt. Dorpsraad Souburg stelde daar een eigen berekening tegenover, waaruit blijkt dat toch nog gemiddeld 117 passagiers per dag gebruik maken van de Buslijn 57. Het verminderde gebruik is volgens de dorpsraad ook te wijten aan de verlegde route vanwege wegwerkzaamheden.
Centrale
Bedoeling van het Mobiliteitsplan is dat de reguliere buslijn plaats maakt voor een fijnmazig netwerk met ‘hub’s waar je kunt opstappen, nadat je via de app of andere een mobiliteitscentrale hebt gereserveerd. Die centrale blijft, was de boodschap. Veel belangstellenden vrezen voor medewerkers die niet eens weten waar Oost-Souburg ligt, of ouderen die niet met mobieltjes en apps overweg kunnen. Maar volgens gemeente en provincie wordt die centrale de spin in het web en komt die zoals het er nu naar uit ziet in Terneuzen te staan.
Personeelstekort
Andere belangstellende waarschuwden voor personeelstekorten, waardoor zo’n nieuw mobiliteitsplan in het honderd loopt. Nu al vallen geregeld buslijnen uit door gebrek aan chauffeurs. Daar hadden gemeente en provincie geen pasklaar antwoord op. Voor de belbussen heb je geen groot rijbewijs nodig, stelden ze wel. Dat maakt het wellicht wat makkelijker om chauffeurs te werven.
De ‘hubs’ moeten in het plan altijd binnen 500 meter loopafstand komen te liggen. Ook daar hadden de meeste belangstellenden weinig fiducie in. Wat als je als oudere in de regen, of in een onveilige omgeving, naar de hub moet lopen, om daar te merken dat het busje vertraging heeft? Het zullen tenslotte vooral ouderen en mensen met een laag inkomen zijn die van het openbaar vervoer gebruik maken.
Intercity
Voorzitter Ronald den Engelsman van Dorpsraad Souburg sprak zich uit voor een intercity die ook weer stopt op station Oost-Souburg, net als vroeger. Oost-Souburg ligt ten opzichte van de verschillende wijken en dorpen binnen de gemeente Vlissingen dan station Vlissingen. Vraag aan wethouder Boonman was of de Zeeuwse gemeenten geen eisen kunnen stellen aan het Rijk.
Onlangs was staatssecretaris Chris Jansen (PVV) in Zeeland voor gesprekken over de proeven met het ERTMS in 2029. Een deel van Zeeland moet het dan vier maanden zonder treinverbinding stellen. Daar zouden de gemeenten wel wat voor terug mogen eisen, vindt de dorpsraad. Maar uit de woorden van de wethouder en andere lokale bestuurders viel op te maken dat ze nog geen poot aan de grond kregen bij de staatssecretaris.
Verkeerssituaties
Tenslotte passeerde een aantal gevaarlijke verkeerssituaties in Oost-Souburg te revue. De dorpsraad pleit voor zebrapaden op het Oranjeplein. Met name de kruising van de Bermweg met de Kanaalstraat en de Burgemeester Stemerdinklaan werden genoemd als gevaarlijke punten. De wethouder beloofde alle genoemde verkeerssituaties onder de aandacht te brengen van de verkeersdeskundige van de gemeente, die wegens ziekte had moeten afzeggen.
Wethouder Wilfried Boonman. (foto: Peter Urbanus)
