POV krijgt na lang aandringen eindelijk inzage in subsidieaanvraag CZ voor gezondheidscentra

Oppositiepartij POV krijgt eindelijk inzage in de subsidieaanvraag door CZ voor de gezondheidscentra die in Vlissingen moeten worden gebouwd met geld van Wind in de Zeilen. De zorgverzekeraar is kassier bij de besteding van de 5 miljoen euro, maar het lukte POV maar niet om inzage te krijgen in de bijbehorende stukken. De informatieverstrekking lijkt sowieso beter te kunnen.

POV is voorstander van inrichting van de gezondheidscentra in de gemeente, maar wil inzage in de stukken. CZ vroeg in 2021 de subsidie van 5 miljoen euro aan vanuit WIZ. Die aanvraag wilde POV graag inzien. Telkens kreeg de partij nul op rekest, zegt fractievoorzitter Pim Kraan. Daarom kwamen POV en SLF tijdens de gemeenteraadsvergadering van 30 januari met een motie waarin ze het college van B en W opdroegen inzage in de stukken te geven. Dat is nodig om het controlerende werk van de gemeenteraad te kunnen doen, zei Kraan.

Kerngezond

Wind in de Zeilen (WIZ) is het compensatiepakket voor het niet doorgaan van de bouw van een marinierskazerne in Vlissingen. De 5 miljoen euro was oorspronkelijk bestemd voor de realisatie van drie gezondheidscentra in Vlissingen en Oost-Souburg. Na vier jaar is er nog geen enkel gezondheidscentrum gerealiseerd, al liggen er nu wel plannen voor een Kerngezondcentrum in de Machinefabriek en één aan de Dongestraat in Oost-Souburg. Het enige wat er nu is, is een uitgewerkt ‘concept’ Kerngezond en er is geld uitgegeven aan onder meer een ‘leergang leiderschap’ en ‘communicatie’. Bijna de helft van de 5 miljoen euro lijkt te zijn uitgegeven.

Sinds mei

POV is al sinds mei 2024 bezig met in kaart brengen wat er nu is gedaan met het geld. De partij vroeg herhaaldelijk naar de stukken, maar kreeg ze keer op keer niet. De betreffende ambtenaar was het even vergeten, of zou er nog achteraan gaan, zegt Kraan. Vandaar de motie. In oktober was de Vlissingse Rekenkamer ook al erg kritisch. De doelen van dit onderdeel van WIZ zijn niet scherp geformuleerd, waardoor sturing lastig is, schreef die. Of de uitvoering een succes is valt zo niet te zeggen, de uitwerking en planning lopen stroef en er zijn aanzienlijke vertraging concludeerde de Rekenkamer.

“Ergens moeten die stukken toch gearchiveerd zijn”, vroeg Kraan. “Hoe kan iets nu worden verantwoord, als de informatie er niet is? Dat achterhouden van stukken kan niet.” Wel had de partij een stuk gekregen zonder namen, ondertekening of data, maar daar kon ze weinig mee beginnen. CZ is de kassier in dit deel van WIZ, maar de gemeente is ook partij, betoogde Kraan.

Vitale informatie

Wethouder Jeroen Portier kwam daarop met de toezegging dat de stukken eraan komen, al moet er vanwege de wet AVG (persoonsgegevens) nog het nodige zwart worden gelakt. Hoewel CDA-er Marin de Zwarte niet de behoefte voelde om alle bonnetjes na te gaan vlooien – CZ is in dit geval verantwoordelijk – onderschreef hij wel de eis van POV dat dergelijke vitale informatie direct beschikbaar moet zijn voor de gemeenteraad. Ook Frances Oreel (PvdA) en Lilian Janse (SGP) waren het daar mee eens. Wel bleef er een verschil van mening of het geld van WIZ voor de gezondheidscentra nu eigenlijk bestemd is voor Vlissingen (volgens POV), of voor Zeeland in het algemeen.

Artikel 34-vragen

Na de toezegging van de wethouder trok POV wel haar motie in. Kris van Wezel (SLF) had ook kritiek op de antwoorden van het college van B en W op raadsvragen, de zogeheten Artikel 34-vragen. Hij had wel eens gehoord dat beantwoording van één Artikel 34-vraag 800 tot 1000 euro kost. Maar de antwoorden van het college zijn volgens het raadslid vaak van dien aard dat hij opnieuw vragen moet stellen. “Als het college met betere antwoorden komt, kost dat dus ook minder”, meende Van Wezel.