Oppassen voor kruiskwalletjes in het Veerse Meer

Op een aantal zwemlocaties in Zeeland kun je Japanse kruiskwallen aantreffen, waarschuwt de provincie Zeeland. Vanuit het verleden is bekend dat de kruiskwallen voornamelijk worden aangetroffen in het Veerse Meer, op de lijn Kortgene-Wolphaartsdijk. De waarschuwing geldt van begin juli tot en met de tweede week van augustus.

Daarom geeft de provincie voor de locaties Wolphaartsdijk Schelphoek, Kortgene Westbermweg en Kortgene Paardekreek een waarschuwing af voor de kruiskwallen. Deze kwallen zijn voor het merendeel van de zwemmers onschadelijk. Na een steek van de kruiskwal kan jeuk, een prikkend gevoel en een rode huid ontstaan. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid kunnen de huidreacties wat heftiger zijn.

Kruiskwalletjes vind je tussen wieren of andere waterplanten in brak of zout water met weinig stroming. Blijf daarom uit de buurt van waterplanten en wieren als je gaat zwemmen.

Waarschuwingsborden

Ook oesters worden steeds meer aangetroffen in het Veerse Meer. Je kunt je hier flink aan verwonden. Trek waterschoenen aan en spring en duik niet van aanlegsteigers of vanaf de wal in het water. Zwem niet in de buurt van bruggen, gemalen, sluizen of scheepvaartroutes.

Op zwemlocaties waar Japanse kruiskwallen en/of oesters kunnen voorkomen, staan borden om zwemmers te waarschuwen. Wees echter altijd alert. Ook op andere locaties kan een oester of kruiskwal voorkomen. Bij een officiële zwemplaats weet je zeker dat het er schoon en veilig is.

Voor meer info zie www.ggdzeeland.nl/onderwerp/japansekruiskwal/

Foto: Omroep Zeeland