Meerderheid raad Middelburg wil dat winkels buiten centrum ook alle zondagen open zijn

Een ruime meerderheid van de Middelburgse gemeenteraad wil dat alle winkels buiten de binnenstad ook alle zondagen open mogen zijn. Dat zou op 31 maart volgend jaar, Eerste Paasdag in moeten gaan. GroenLinks/PvdA dient, gesteund door Lokale Partij Middelburg (LPM), D66 en VVD, een voorstel hiervoor in. Nu mogen alleen de winkels in de binnenstad alle zondagen open zijn.

Gemeenten kunnen zelf bepalen of winkels op zondag open kunnen zijn. In Middelburg mogen winkels in het centrum dat op alle zondagen, maar in de buitenwijken slechts twaalf keer per jaar. Dat vinden de supermarkten Jumbo, Lidl en Aldi, met alleen een vestiging buiten het centrum, oneerlijke concurrentie. Jumbo-filiaalmanager Tanja van der Perk pleitte er aan het begin van de raadscommissie Ruimte dan ook voor om aan dit verschil een einde te maken.

Raadslid Sylvestro Lorello (GroenLinks/PvdA) liet weten met een voorstel hiervoor te komen. Lorello weet zich gesteund door medecoalitiepartijen LPM en D66 en oppositiepartij VVD. Zij dienen het voorstel mee in. De vierde coalitiepartij ChristenUnie steunt het niet, maar verzet zich er ook niet tegen. Hiermee kan het voorstel rekenen op 18 van de 29 stemmen in de Middelburgse raad.

Lorello: “We komen ermee omdat supermarkten er zelf om vragen. Overigens zal de ruimere openstelling op zondag niet alleen voor supermarkten gelden, maar voor alle winkels. Want de wet maakt geen onderscheid tussen winkels. Voor de goede orde: een winkel mag dan op alle zondagen open zijn, maar het is geen verplichting. Als een winkelier dat niet wil, dan blijft hij gesloten op zondag, zoals nu ook al in de binnenstad gebeurt.”

Volgens Lorello is er veel behoefte onder de bevolking van Middelburg aan ruimere openstelling. “Ik merk dat veel Middelburgers, ik zelf ben er een van, die als ze op zondag voor een bepaalde winkel niet in Middelburg terecht kunnen nu naar Vlissingen gaan.”

Zondagsrust

Niet iedereen is voorstander van meer winkels op zondag open. De SGP keerde zich tijdens de raadscommissie tegen het voorstel, vanwege verstoring van de zondagsrust. Lorello: “Wat ons betreft sluiten de zondagsrust en en de ruimere winkelopenstelling elkaar niet uit.”

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in december zich over het voorstel buigt. Daarna moeten er nog wat juridische zaken worden geregeld. Maar als het aan Lorello ligt zal vanaf 31 maart volgend jaar, dat is Eerste Paasdag, ook buiten het centrum van Middelburg winkels alle zondag hun deuren kunnen openen.