‘McDonald’s? En dit stadsbestuur heeft de mond vol van gezondheid’

De kritiek op de komst van een McDonald’s in Vlissingen laait op. Het stadsbestuur wil omwille van de economische ontwikkeling ruimte geven aan het fastfoodrestaurant, en op een later moment ook aan een tweede, een Burger King. Critici zijn bezorgd, volgens Omroep Zeeland. ‘Dit plan moet zo snel mogelijk van tafel.’

Leefstijlcoach Yannick Mol uit Vlissingen vindt de plannen ‘zorgelijk’. Hij ziet steeds meer mensen met overgewicht, “ook steeds meer jongeren”. Hij wijst op de vele gezondheidsprojecten die lopen. “Daar wordt veel geld voor uitgetrokken en dan maakt de gemeente deze keuze.” Hij vindt het onbegrijpelijk. “Een McDonald’s vlak naast twee scholen. Dat moeten we niet willen voor onze jongeren.”

Meer overgewicht

Ook radiotherapeut-oncoloog en leefstijlarts Lieneke van Veelen ziet steeds meer patiënten met overgewicht. “De algemene gezondheid van mensen in Vlissingen is aan het verslechteren, net als in de rest van het land. Ik zie meer overgewicht. Daar kun je allerlei ziektes van krijgen. Als arts vind ik dat zorgelijk. Je zou als stad de gezondheid moeten bevorderen. Ik vind het heel jammer dat er nu een besluit wordt genomen dat daar tegenin werkt.”

Overgewicht is niet aan de mensen zelf te wijten, maar aan de verleidingen waaraan mensen bloot staan, het is heel moeilijk om daar niet aan toe te geven”, legt Van Veelen uit, “Zeker als je langsrijdt rond etenstijd of als je een slechte dag hebt. Het is voor iedereen lastig, ook voor mij. Veel wetenschappelijke studies tonen aan dat het niet makkelijk is om verleidingen te weerstaan.”

Gezondheidsbeleid Vlissingen

Herman Lelieveldt, universitair docent voedselbeleid is gespecialiseerd op voedselbeleid van overheden. Ook hij vindt de keuze van het Vlissingse stadsbestuur onbegrijpelijk. “De voedselomgeving is een oorzaak van ongezond gedrag. Veel gemeenten ontwikkelen nu dan ook beleid om dat tegen te gaan. In Engeland heeft de helft van alle gemeenten nu beleid tegen fastfoodrestaurants, zeker in de buurt van scholen. Dat moeten we hier ook hebben als we die overgewichtepidemie willen tackelen.”

De critici wijzen er fijntjes op dat de komst van de twee fastfoodrestaurants in tegenspraak is met het gezondheidsbeleid van de stad. “In het collegeakkoord staat 25 keer het woord gezondheid en het streven naar een gezonde bevolking. Als je dat belangrijk vindt, dan moet je hier een stokje voor steken. Dat moet belangrijker zijn dan de zoveelste plek waar je weer ongezond kan eten”, aldus Lelieveldt.

‘Vlissingen schiet zich in de eigen voet’

“Het is ook penny wise, pound foolish“, vult medisch specialist Van Veelen aan, “Ik zie steeds meer patiënten met overgewicht, we worden collectief steeds zieker. Die kosten, daar betalen we allemaal aan mee. En de gemeente zelf ook. En dan is er ook nog steeds minder zorgpersoneel. Ik maak me zorgen.” Leefstijlcoach Mol vat het kort samen: “Het grijpt mij aan als Vlissinger en als professional dat Vlissingen deze keuze maakt.

‘Belangrijke voorziening’

Volgens wethouder Coen Bertijn (CDA) van stadsontwikkeling is die keuze wel uit te leggen. Volgens hem is de McDonald’s met McDrive belangrijk als voorziening voor toeristisch verkeer dat naar Vlissingen komt of Vlissingen verlaat en voor de studenten in de stad. “In enquêtes onder studenten komt steevast naar voren dat McDonald’s of andere landelijke fastfoodketen erg wordt gemist in Vlissingen.”

Nieuwe bezwaarperiode

Sinds 16 mei konden bezwaren tegen de plannen voor één en uiteindelijk twee fastfoodrestaurants in Vlissingen worden ingediend bij de gemeente, maar die procedure is vanwege een fout afgebroken. Na de zomer zal een nieuwe bezwaarperiode worden gestart. Op een later moment dit jaar wordt het plan voorgesteld in de gemeenteraad, die uiteindelijk beslist.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland. Foto: Omroep Zeeland