Max Huiszoon (10) uit Zoutelande eerste kinderburgemeester Veere

De 10-jarige Max Huiszoon uit Zoutelande is vanmiddag gekozen tot eerste kinderburgemeester van de gemeente Veere. Hij werd gekozen uit zes kandidaten. De ‘echte’ burgemeester van Veere Frederiek Schouwenaar maakte de winnaar bekend.

“Max was tijdens zijn presentatie zo overtuigend dat we er alle vertrouwen in hebben dat hij mij als burgemeester, de wethouders en de gemeenteraad het komende jaar goed goed kan vertellen wat jongeren in de gemeente willen”, aldus Schouwenaar.

Belangen jongeren

De gemeenteraad van Veere besloot op initiatief van D66 vorig jaar unaniem dat er een kinderburgemeester moest komen. De gemeente hoopt zo de belangen van jongeren beter te kunnen behartigen. In Zeeland zijn er nu zeven kinderburgemeesters, naast Veere is dat in Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. De benoeming is voor een jaar, daarna wordt een nieuwe kinderburgemeester gekozen..

Verkiezingsfolder

Diverse kinderen uit de gemeente Veere hadden zich aangemeld voor de verkiezing. Uiteindelijk bleven er zes kandidaten, vier jongens en twee meisjes, over die vanmiddag in de raadzaal hun ideeën presenteerden.

Max, leerling van basschool ’t Paalhoofd in Zoutelande, deed dat met een heuse verkiezingsfolder. Hij pleitte voor meer plekken voor het bouwen van hutten, meer veilige oversteekplaatsen, vrolijke stoeptegels die kinderen via mozaïek zelf kunnen verfraaien en meer waterdrinkpunten in de gemeente.

Jury koos

De jury, bestaande uit burgemeester Frederiek Schouwenaar, raadslid Peter Meijs en voorzitter van de Jeugdraad Veere, kozen uiteindelijk voor Max. Schouwenaar: “Er wonen ontzettend veel kinderen in onze gemeente. Kinderen zijn de toekomst. Dan is het dus onmisbaar om juist een kind mee te laten dóén, ook echt doen, in de rol van een kinderburgemeester. Die heeft dus ook gezag, namens alle kinderen.”

Op 30 mei tijdens de raadsvergadering wordt de kinderburgemeester officieel geïnstalleerd. Hij krijgt dan ook een keten omgehangen, gemaakt door Simone Bolijn van Galerie Zeevonk in Domburg.

Foto: Max Huiszoon krijgt een ‘burgemeestershoed’ van burgemeester Frederiek Schouwenaar (foto: Adrie Boxmeer)