Lokale Partij Vlissingen zet Arsenaalgebied opnieuw op de agenda
De Lokale Partij Vlissingen (LPV) wil graag dat er snel een nieuwe Arsenaalvisie komt. Het gebied rond het Arsenaal ligt er nu troosteloos bij. Een eerdere poging om een ontwerp-visie voor het gebied te komen strandde vorig jaar september. “Ër moet iets gebeuren”, erkende wethouder Coen Bertijn.
De LPV maakte gebruik gemaakt van het agenderingsrecht, tijdens de vergadering van de raadscommissie ruimte donderdag 13 februari. In 2021 sloot Maritiem Attractiecentrum Het Arsenaal de deuren en ook de uitbater van het Arsenaaltheater hield het voor gezien. Sindsdien is het wat stilletjes in dit bijzondere stukje Vlissingen. “Het is een mooi gebied en het gaat me aan het hart dat het er zo bij ligt”, zei burgercommissielid Geert Francke van LPV. En dat voor een Beschermd Stadsgezicht.
Integrale opwaardering
“Een ruimtelijke visie zou kansen bieden voor een integrale opwaardering van het Beschermd Stadsgezicht, stelt waarbij ook aansluiting gezocht kan worden bij de oude binnenstad via de Zeilmarkt, de Nieuwendijk, het Ruyterplein en de Kazematten. Ook zou deze visie kansen bieden voor ondernemers aan de Zeilmarkt en De Ruyterplein”, schrijft LPV. Een ontwerp-visie Arsenaalgebied lag vorig jaar van 1 februari tot en met 13 maart openbaar ter inzage.
Gemiste kans
Er kwamen toen 78 reacties binnen, overwegend negatief. In september trok het college van B en W de ontwerp-visie voor het Arsenaalgebied in, omdat er vrijwel uitsluitend negatieve inspraakreacties binnen waren gekomen. Daarom werd besloten het visieproces te beëindigen. De belanghebbende partijen (‘stakeholders’), de gemeenteraad en indieners van inspraakreacties werden geïnformeerd. Dat stelde LPV teleur. Geen visie voor zo’n belangrijk deel van de binnenstad, dat is een gemiste kans, vindt de partij.
Beeldvormende bijeenkomst
LPV zou in een visie ook graag alternatieve voorstellen zien, zoals passende woningbouw rond het Arsenaal en het voormalige Arsenaaltheater. Er moet een nieuwe Arsenaalvisie komen, vonden ook andere partijen. Het beste is om in alle rust en in overleg met omwonenden en ‘stakeholders’ tot een nieuwe visie te komen, vond Ocker Ghering (D66). Ruud Kleefman (POV) benadrukte nog eens dat omwonenden een stem moeten krijgen. Verder werd er gevraagd om beeldvormende bijeenkomsten voor omwonenden en raadsleden.
Wethouder Bertijn erkende dat er iets moet gebeuren. Behalve dat er nu geen ruimtelijke visie voor het gebied ligt, is er ook een achterstand in onderhoud van de openbare ruimte.
Foto: Peter Urbanus
