Leo is de eerste wijkbrandweerman van Zeeland en hij gaat voor zichtbaarheid, beschikbaarheid en veiligheid

Met de term wijkagent is iedereen wel bekend, maar Zeeland heeft nu voor het eerst ook een wijkbrandweerman. Leo de Jonge is als proef een jaar lang wijkbrandweerman van de binnenstad van Vlissingen.

Leo vertelt in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker over zijn rol als wijkbrandweerman. “Een wijkbrandweerman zorgt voor de connectie tussen brandweer en burgers over brandveiligheid. Hij probeert hen dichter bij elkaar te brengen.”

Zijn belangrijkste doel is om de brandveiligheid in de binnenstad van Vlissingen te verbeteren en brand zoveel mogelijk te voorkomen. “Ik ga met name advies geven over woningen”, vertelt hij. “We zullen altijd blijven streven naar zo min mogelijk brand, maar dat zal nooit nul worden.”

Proef van een jaar

“We willen het eerst eens even op de proef stellen, vandaar dat we een pilot draaien van een jaar”, vertelt hij ook. ‘We’, want hij is nog niet zo lang weg bij de brandweer om van zijn pensioen te genieten.

De locatie voor deze proef is ook met een duidelijke reden gekozen: “De binnenstad van Vlissingen, omdat de bereikbaarheid daar wat slechter is voor de brandweer en de kans dat daar wat gebeurt vanwege de soorten bouw wat groter is. Er zijn smallere straatjes en de bouw is wat ouder dan de nieuwbouw van tegenwoordig.”

Zichtbaar, beschikbaar en bereikbaar

De Jonge wil ‘zichtbaar, beschikbaar en bereikbaar’ zijn in Vlissingen. Hij werkt vanuit de kazerne aan de Olympiaweg en is ook regelmatig op het stadhuis aanwezig. Daar zal hij een spreekuur houden.

De doorgewinterde brandweerman heeft al diverse functies gehad. Van brandwacht tot officier en van adviseur gevaarlijke stoffen tot coördinator brandveilig leven. De pilot is een mooie aanvulling voor hem om toch nog even wat te blijven doen. “Je kan na je pensioen gewoon nog werkzaamheden verrichten”, zegt hij erover.

Dit is een bericht van Omroep Zeeland.