Jongeren op fatbikes in Middelburgse binnenstad zijn lastig aan te pakken voor handhaving

De aanhoudende overlast en soms gevaarlijke situaties door elektrische fatbikes in de Middelburgse binnenstad vormen een lastig probleem voor de gemeente Middelburg. Ondanks gerichte handhaving moeten ze de razendsnelle fietsers echt betrapt een aangehouden worden, wil je kunnen handhaven. Tegelijkertijd wil de gemeente onveilige situaties voorkomen.

Begin deze maand berichtte Omroep Zeeland over deze problematiek. Winkeliers en uitbaters van horecagelegenheden toonden zich gefrustreerd. Herhaaldelijk was bedienend personeel aangereden door jonge gasten op fatbikes. Deze week vlogen ook weer jongemannen op fatbikes vlak langs of dwars door groepjes winkelende mensen op Plein 40 en verdwenen even snel weer uit zicht. Vaak gaat het maar net goed.

Supersnel

De gemeente Middelburg heeft de problematiek wel degelijk in de gaten, zegt Erik van den Heuvel van de afdeling handhaving. “We handhaven gericht, maar ze zijn erg lastig aan te pakken. Ze zijn supersnel. Zodra ze ons in de gaten krijgen slaan ze af.” Soms zien de handhavers in de verte een gevaarlijke situatie of incident, maar achtervolgen is bijna onmogelijk. “We willen ook geen gevaarlijke situaties creëren voor de rest van het publiek in de binnenstad door ze te gaan achtervolgen”, zegt Van den Heuvel. “Daarnaast vraagt de aanpak veel van onze personele bezetting.”

Whatsapp

“Als het kan, houden we ze echt wel aan en volgt een proces-verbaal”, zegt Van den Heuvel. Er wordt ook in burger gecontroleerd in de straten van de binnenstad. Hij weet te vertellen dat de jonge fatbikers communiceren via whatsapp. “Als wij ergens zijn om te handhaven geven ze dat direct aan elkaar door.” Het zijn veelal jongemannen van rond de 20 jaar, al is er al eens een jongen van 14 jaar aangehouden, zegt Van den Heuvel. Het gaat om stoer doen onderling, denkt hij. Maar het levert zeker gevaarlijke situaties op.

Verzekering

Overigens keren verzekeraars niet uit als er schade ontstaat, die is aangericht door een opgevoerde fatbike. Als je met een fatbike zonder verzekering tegen iemand aanrijdt kan dat flink in de papieren lopen, zeker als iemand letselschade oploopt. Als een fatbike is aangepast om sneller te gaan, geldt deze wettelijk gezien als gemotoriseerd voertuig. Dan moet de fatbike worden gekeurd door de RDW voordat je er mee de weg op mag. Doe je dat niet, dan wordt eventuele schade aan jezelf of anderen ook niet vergoed door de verzekeraar.

De Middelburgse binnenstad (foto: Peter Urbanus)