Jan Beckers wil stilte rond zijn boek over treinkaping bij De Punt doorbreken
Met zijn boek ‘De Afloop’ over de treinkaping door Zuid-Molukse jongeren eind jaren zeventig won journalist Jan Beckers uit Vlissingen vorig jaar de PZC-publieksprijs. Daarna werd het vreemd genoeg stil, al werden er wel 1360 exemplaren van het boek verkocht.
In ‘De Afloop’ reconstrueert hij samen met medeauteurs Junus Ririmasse en Nona Lumalessil met veel oog voor detail de gebeurtenissen van juni 1977. Negen Zuid-Molukse jongeren kaapten een trein met 54 reizigers bij het Drentse dorpje De Punt. Ze handelden uit frustratie over de slechte behandeling van de oudere generatie Zuid-Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen door de Nederlandse staat. Zes van de negen kapers werden tijdens de bevrijdingsactie gedood door Nederlandse mariniers. Ook twee gegijzelden kwamen daar bij om. Volgens de auteurs zijn de gijzelnemers geëxecuteerd, iets wat door de Nederlandse staat altijd is weersproken.
‘Gemoord’
Beckers heeft begrip voor hun motieven. “Hun ouders zijn na de onafhankelijkheid van Indonesië door de Nederlandse staat aan de kant gezet zonder soldij. Nederland had de Zuid-Molukkers bovendien beloofd hen te steunen bij de oprichting van een eigen staat. Ze hebben gedemonstreerd en petities aangeboden, maar werden niet gehoord”, zegt Beckers.
“Ik ging mij interesseren voor de zaak toen ik af en toe schaakte met een Zuid-Molukse jongen die in het ‘Ambonezenkamp’ van Westkapelle was opgegroeid. We kwamen in contact met een ex-marinier die zei dat hij gemoord had bij de bevrijding van de gijzelaars.
Staatsgeheim
De man wilde zijn excuses aanbieden aan de president in ballingschap van de Zuid-Molukken. Later bleek dat hij wel bij de mariniers had gezeten, maar een andere functie had gehad. Hij was er niet bij betrokken geweest, maar had mogelijk verhalen opgevangen.”
Beckers, Ririmasse en Lumalessil deden verder onderzoek. “We hebben overal archieven bezocht, waaronder het Nationaal Archief, het archief van de NS en het Drents Archief. Via via kwamen we in bezit van documenten die tot 2053 als staatsgeheim zijn geclassificeerd. Dat waren mensen op hoge niveaus, die ik heb moeten beloven dat we hun namen nooit bekend zouden maken.
Forensisch patholoog
De auteurs spraken ook met ex-gegijzelden en hun familie. Samen met forensisch patholoog Frank van de Goot analyseerden zij de autopsierapporten, waarin gruwelijke details over de verwondingen zijn vastgelegd. De kapers zijn van zeer dichtbij doodgeschoten. Geëxecuteerd, zegt Beckers verontwaardigd. Ook de Nederlandse generaal Van Wiggen, die aan het woord komt in het boek, spreekt van excessief geweld.
Vorig jaar oktober won ‘De Afloop’ de PZC-publieksprijs. De jury was vol lof, maar daarna bleef het toch stil rond zijn boek. Beckers stuurde tientallen exemplaren naar regionale en landelijke media, in de hoop aandacht te krijgen voor het boek en dit pijnlijke stuk vaderlandse geschiedenis. Maar reacties bleven uit. Wel zijn tot nu toe 1360 exemplaren verkocht, maar Beckers had toch op meer publiciteit gehoopt.
Over Jan Beckers
Jan Beckers (72) is geboren in Pijnacker en rolde de journalistiek in via het zelf uitgegeven links-progressieve maandblad in zijn woonplaats. “We hadden een oplage van 4000 exemplaren per maand en brachten ze zelf rond. En dat zonder een cent subsidie.” Daarna ging hij bij de VPRO werken als journalist. In 1980 schreef hij ook het boek ‘Me hum Sinthu’ over de vervolging van Roma en Sinti tijdens de Tweede Wereldoorlog. Beckers woont al sinds begin jaren tachtig in Vlissingen.
Junus Ririmasse, die later kunstenaar werd, is inmiddels overleden. Hij was bij de gijzeling betrokken. Nona Lumalessil is de zus van een van de gijzelnemers die om kwamen bij de actie.
Jan Beckers en de inmiddels overleden medeauteur Junus Ririmasse (foto: Jan Beckers)