Illegale sigarettenfabriek gesloten in Middelburg

De Middelburgse bedrijventerreinen zijn zeer in trek, maar waarschijnlijk bij een andere categorie bedrijvigheid dan de gemeente zich had voorgesteld. Na eerder deze week een drugslab te hebben opgerold, ontdekten overheidsdiensten donderdagmiddag een illegale sigarettenfabriek aan de Diodeweg op Arnestein.

Informatie uit het buitenland was aanleiding voor een integrale controle door de gemeente Middelburg en de politie Zeeland-West Brabant. In een loods aan de Diodeweg op Arnestein werd door het Smoke-team, een samenwerkingsverband van Douane en Fiscale Opsporingsdienst (FIOD), een illegale tabakssnij- en droogmachine aangetroffen. Daarmee werd vermoedelijk tabak verwerkt voor een illegale sigarettenfabriek. Er zijn geen aanhoudingen verrichting. Een kleine hoeveelheid tabak en lege dozen doen volgens de FIOD vermoeden dat de machines recentelijk nog gebruikt waren. Alle snij- en droogmachines, dozen en tabak zijn inmiddels afgevoerd en worden vernietigd.

Accijnzen

Door de grote winsten in de handel van illegale sigaretten en tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld, stelt de FIOD. Ontduiken van accijnzen en omzetbelasting is een misdrijf en het leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. OM, Douane en FIOD werken in het Combiteam Smoke intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om het grote geld dat ermee verdiend wordt af te pakken.

Met deze machines werd tabak gesneden en gedroogd. (foto FIOD)