GroenLinks/PvdA en Lokale Partij Middelburg willen soepelere regels voor plaatsing zonnepanelen

De regels voor het plaatsen van zonnepanelen op huizen die geen monument zijn, maar wel tot het beschermd stadsgezicht behoren, moeten soepeler. Dat vinden GroenLinks/PvdA en de Lokale Partij Middelburg (LPM).

GroenLinks/PvdA-raadslid Mehmet Kavsitli: “Bij monumenten gelden strenge regels voor de plaatsing van zonnepanelen. Die gelden ook voor woningen die geen monument zijn, maar wel beschermd stadsgezicht. Daar zijn zonnepanelen aan de voorkant vaak verboden, ook als daar de meeste zonneopbrengst is. Denk aan de woningen aan de oostkant van de Noordweg. Daar zijn zonnepanelen alleen aan de achterkant toegestaan, terwijl de zon de meeste tijd aan de voorkant schijnt.”

Volgens GroenLinks/PvdA en de LPM haalt Middelburg door deze strenge regels zeker de ambitie niet om in 2030 55 procent minder CO2 uit te stoten, zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs. Kavsitli: “Daarom vragen wij B&W soepeler te zijn bij de plaatsing van zonnepanalen op niet-monumenten in het beschermd stadsgezicht.” Een motie hierover komt donderdag tijdens de raadsvergadering in stemming.

Door toedoen van GroenLinks/PvdA verdwijnt er ook wat van de raadsagenda. Kavsitli: “Het college wilde de nieuwe huisvestingsverordening vaststellen. Die bepaalt de verdeling van woonruimte in de stad. Ik vond tijdens de commissie ‘Ruimte’ vorige week maandag dat er veel aan het voorstel schortte. Zo wordt er geen aandacht besteed aan de toeristische verhuur van woonruimte, terwijl dat nu juist de aanleiding is voor de nieuwe verordening. Hetzelfde geldt voor de huisvesting van arbeidsmigranten.”

Het voorstel om de huisvestingsverordening van de agenda te halen, wordt gesteund door de coalitiepartijen GroenLinks/PvdA, D66 en de LPM plus oppositiepartij SP, oftewel 16 van de 29 stemmen. Kavsitli: “Dan kan de wethouder er nog verder aan schaven en bespreken we het tijdens de raadsvergadering in oktober, nog steeds op tijd voor de beoogde invoering op 1 januari.”

Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn/Omroep Zeeland