Gemeenteraad Vlissingen keurt plannen Machinefabriek als culturele hotspot en woonkamer van de stad goed

De gemeenteraad van Vlissingen heeft met een krappe meerderheid ingestemd met het raadsvoorstel voor de Machinefabriek als cultureel middelpunt en ‘woonkamer’ van de stad. Er zijn wel zorgen om de financiële risico’s. Daarom werd ook een amendement aangenomen om tussentijds te kunnen bijsturen bij tegenvallers.

Het college van B en W wil miljoenen euro’s compensatiegeld van de Marinierskazerne (Wind in de Zeilen) in de Machinefabriek steken. De gemeente zoekt een invulling voor het voor miljoenen opgeknapte rijksmonument. Met het geld moet de opgeknapte fabriek hét cultureel middelpunt van de stad worden. Hiermee moeten de huisvestingskosten voor de bibliotheek, poppodium De Piek en kunstenaarscollectief Kipvis de komende veertig jaar gedekt zijn.

Wethouder Wilfried Boonman sprak eerder van een ‘vliegwieleffect voor de stad en de Machinefabriek als verbinding tussen de Kenniswerf en de binnenstad en het Scheldekwartier. Bovendien is de gemeente in gesprek met een huisartsenpraktijk over een multidisciplinair Kerngezondcentrum.

Ouderen

Voorafgaand aan de behandeling sprak Vlissinger Willem Cornelis Murre (85) de gemeenteraad toe over het belang van aandacht voor ouderen bij de komst van een gezondheidscentrum in de Machinefabriek. Hij mist aandacht voor ouderen in het beleid. Vooral het geestelijk welbevinden van de vele oudere inwoners krijgt weinig aandacht. Die hebben veel meer ondersteuning nodig. Murre pleit voor een brede aanpak, waarbij behalve het fysieke welbevinden ook aandacht is voor de sociale en mentale aspecten van de gezondheid. Dan pas zou de huiskamer van de stad volledig zijn. Dat kan veel ellende voorkomen. ‘Geen betere zorg dan voorzorg’, sloot hij zijn betoog af.

Iconisch gebouw

De VVD liet zich lovend uit over het raadsvoorstel, maar vroeg om aandacht voor kleinere ondernemingen bij de invulling. Ook coalitiepartijen LPV, PSR en GroenLinks waren positief. John Dooms (LPV) sprak van een iconisch gebouw en Joanna Weijermans (PSR) van een ‘kloppend hart voor de stad’. Ocker Ghering (D66) benadrukte het belang van passende cq duurzamere huisvesting voor De Piek, KipVis en de bibliotheek. De bieb krijgt er taken bij, waarvoor in het huidige onderkomen bij CineCity geen ruimte is. Azad Toguc (GroenLinks) noemde de Machinefabriek als een mooie plek voor jongeren, ouderen en creatievelingen.

Onderbouwing

Hoewel de meeste fracties lovend waren over het voorstel en zij poppodium De Piek, kunstenaarscollectief KipVis en de bibliotheek graag een geschikt onderkomen gunnen zagen met name POV, CDA en FvD grote risico’s. Marin de Zwarte (CDA) miste een gedegen financiële onderbouwing en zag enorme risico’s. Priscilla Kuiper (SP) kreeg twijfels vanwege de grote risico’s en vreest dat tegenvallers ten koste gaan van zorg voor de inwoners van Vlissingen, hoewel haar partij zich altijd heeft hard gemaakt voor het voortbestaan van de Piek. Vlissingen is nog steeds Artikel 12-gemeente en er komen meer zware tijden voor de Nederlandse gemeenten aan.

Salami

Cor Tromp (SGP) vond dat het allemaal wel heel veel geld gaat kosten. Hij vergeleek de plannen met de Machinefabriek met een niet erg smakende, peperdure salami, die plakje voor plakje door de gemeenteraad worden geloodst. Zijn partijgenote Lilian Janse had eerder kritische vragen, maar liet weten toch voor te gaan stemmen. Ruud Kleefman (POV) zag ook grote risico’s en vond het te vroeg om met de genoemde drie partijen van start te gaan. Waarom niet wachten totdat meer partijen willen aanhaken, vroeg hij. Daar gingen te weinig partijen in mee. Ze vonden het beter om met deze drie partijen te starten.

Uiteindelijk stemde een raadsmeerderheid voor het voorstel en voor een amendement van D66 en LPV, om de gemeenteraad de kans te geven om tussentijds te kunnen bijsturen bij financiële tegenvallers.