‘Gemeenteraad moet ook kunnen meepraten over deelplannen van Boulevardvisie, zoals nieuwe reling’
Raadslid Kris van Wezel van de gemeenteraadsfractie SLF in Vlissingen vindt dat ook de gemeenteraad iets over te zeggen moet hebben over deelplannen van de Boulevardvisie, zoals de keuze voor de nieuwe reling en de autoluwe opzet. Met het bestaande ontwerp van de reling uit de jaren tachtig is weinig mis, vindt hij.
Van Wezel vindt dat het college zich met de Boulevardvisie in de hand het alleenrecht rond de inrichting van de Boulevards heeft toegeëigend. De gemeenteraad wordt niets gevraagd, zegt hij. “De Boulevardvisie is destijds wel vastgesteld door de gemeenteraad, maar behelst een verder vrij algemene beschrijving op welke wijze de gemeente de Boulevards zou willen herinrichten, maar zonder aan te geven wat concreet de plannen zijn.” Van Wezel noemt de autoluwe Boulevard en nu ook het te kiezen nieuwe hekwerk. Daarbij mag de Vlissingse bevolking kiezen voor horizontale of verticale spijlen.
Raadsleden niet uitgenodigd
“Als gemeenteraadsleden zijn we niet betrokken en uitgenodigd bij de informatiebijeenkomsten die over het hekwerk zijn gehouden”, stelt Van Wezel verder. Daarnaast denkt hij dat een groot deel van de bevolking niet op de “De Doe-Mee-website kijkt en zodoende informatiebijeenkomsten zal missen. Vooral ouderen weten deze weg nauwelijks tot niet te vinden, zegt Van Wezel. “Dat is geen inspraak. Ook over de autoluwe opzet zou ik graag eens mee willen babbelen.” Hij vindt het een eenzijdig gebeuren dat gedirigeerd wordt door college en ambtenaren.
Willem Brinkman
De reacties vanuit de bevolking op de voorgestelde twee ontwerpen voor de nieuwe reling zijn overwegend negatief, voor zover Van Wezel weet. Wat er mis is met de bestaande reling, vraagt hij zich ook af. “Het ontwerp is destijds gemaakt door kunstenaar en architect Willem Brinkman en moest aansluiten bij de bestaande muurtjes. Als de toen gebruikte verf schadelijk is, kun je die vervangen door iets wat wel veilig is. Wat ze nu voorstellen lijkt meer op iets wat je bij de bouwmarkt haalt”, schampert hij.
Uitvoeringsplan
Onder andere de SLF heeft bij visies meerdere keren gevraagd te komen met een uitvoeringsplan en/of deelplannen, alsook met een communicatieplan, zegt Van Wezel. Dan kan de gemeenteraad beoordelen of de voorgestelde plannen overeenkomen met de visie. In het communicatieplan dient naar voren te komen op welke wijze de inspraak is vastgesteld en hoe hier bij de besluitvorming mee wordt omgegaan, vindt hij. Dat ziet hij nu niet terug.
Van Wezel vraagt het college om de gemeenteraad serieus te nemen en ruim van te voren concrete ideeën kenbaar te maken met een communicatie-/inspraakplan. Hij doelt daarbij ook op andere op stapel staande grote plannen van de gemeente.
De nieuwe reling zoals de gemeente die voorlegt aan de inwoners. (foto: Gemeente Vlissingen)