‘Evenementenstad’ Vlissingen houdt de hand op de knip met subsidie voor Vlissingen Vintage 2025

Ook al waardeert de gemeente Vlissingen de vele initiatieven en evenementen, toch blijft het college van B en W bij haar besluit om Vlissingen Vintage een veel lagere subsidie toe te kennen dan gevraagd. Dat antwoordt het college op vragen van Lilian Janse (SGP). Het populaire Vlissingen Vintage wil dit jaar grootser uitpakken, met onder meer aandacht voor het maritieme verleden van de stad.

De organisatie wil Vlissingen Vintage wil in 2025 op een groter terrein houden en naar een vijf dagen durend evenement, in plaats van gebruikelijke drie dagen. Ook zoekt de organisatie de samenwerking op met de hotelboot Emma, vintage schepen laten komen aandacht geven aan het 150-jarig bestaan van de Schelde/ Damen Naval. “Vlissingen Vintage heeft voor dit alles een subsidieaanvraag ingediend voor een bepaald bedrag”, schreef Janse eerder. “Men kreeg echter een mondeling bedrag toegezegd dat veel te weinig is om uit te kunnen breiden. Sterker nog, met het toegezegde bedrag moet Vlissingen Vintage gaan bezuinigen, willen ze het festival gratis toegankelijk kunnen houden.”

Evenementenstad

Van het gevraagde bedrag is ietsje meer dan een derde deel mondeling toegezegd. Een schriftelijke bevestiging van het mondeling toegezegde bedrag heeft
Vlissingen Vintage ook nog niet ontvangen, gaat Janse verder. “Vlissingen heeft de ambitie om een evenementenstad bij uitstek te willen zijn. Organisatoren steken hun tijd en energie in het realiseren van evenementen, meestal op vrijwillige basis. Waarom wil het college Vlissingen Vintage niet voldoende financiële ondersteuning geven om een groter, langduriger en meer nautisch evenement te realiseren, mét aandacht voor het industriële verleden en heden van Vlissingen?”

15.000 euro

Wethouder Wilfried Boonman zegt dat het college zegt een zorgvuldige afweging heeft gemaakt op basis van de volledige subsidieaanvraag en daarbij aangeleverde stukken van Vlissingen Vintage. Daarop is er een juridische, financiële en inhoudelijke toets uitgevoerd. “We kijken dan naar de begroting van het evenement, het financieel jaarverslag en naar het activiteitenplan. Ook kijken we nauwkeurig naar onder andere het beschikbare budget binnen het Evenementenfonds en of het evenement goed aansluit bij onze ambities en doelen uit de Strategische Visie 2040 en de Evenementenvisie 2030. Op basis van deze afweging is besloten om Vlissingen Vintage een subsidie te verstrekken van 15.000 euro”, schrijft Boonman.

Gesprek

In dit proces vindt volgens de wethouder ook altijd een gesprek met evenementenorganisatoren plaats als er een aanvraag wordt ingediend. In die gesprekken benadrukt de gemeente de strategische lijnen vanuit de evenementenvisie en de verantwoordelijkheid van de organisator voor een sluitende begroting en de noodzaak om ook andere bronnen van inkomsten aan te boren. Het college van B en W vindt het belangrijk dat alle evenementen op een gelijke manier worden behandeld. Alle evenementen worden op dezelfde wijze behandeld, en ontvangen op dezelfde wijze ondersteuning en beoordeling, in aansluiting op de Evenementenvisie 2030.

Naerebout-prijs

Dat Vlissingen Vintage het afgelopen jaar de Naerebout-prijs heeft gewonnen als vrijwilligersorganisatie is voor het college geen reden om de organisatie niet teleur te stellen met een lager subsidiebedrag. Het college zegt het zeer te waarderen dat evenementen-organisatoren en vrijwilligers Vlissingen elk jaar laten bruisen. Zo ook Vlissingen Vintage. Het toekennen van de Naerebout-prijs staat echter los van de subsidieaanvraag en de bijbehorende inhoudelijke beoordeling, schrijft Boonman. Ook de extra-inkomsten die Vlissingen Vintage genereert voor horeca en in de vorm van meer toeristenbelasting, dankzij de duizenden bezoekers, doen het college niet van standpunt veranderen.

Zelf verantwoordelijk

Voor 2025 hebben de meeste evenementen niet het volledige bedrag ontvangen dat zij hadden aangevraagd. Om dit proces zo goed mogelijk te begeleiden, is de gemeente in gesprek gegaan met de organisatoren om de gemaakte keuzes toe te lichten en samen naar oplossingen te zoeken. In deze gesprekken wordt, in lijn met de evenementenvisie, benadrukt dat organisatoren zelf ook verantwoordelijk zijn voor het aanboren van andere inkomstenbronnen, zegt de wethouder.

Lilian Janse zegt desgevraagd niet erg tevreden te zijn met deze antwoorden. Rescue Vlissingen kreeg onlangs van de gemeenteraad 20.000 euro extra vanuit een ander subsidiepotje. Janse beraadt zich nu op een motie van dien aard. Als een gesprek met de gemeente niets anders betekent dan een uitleg van een formeel standpunt is dat ook zonde van je tijd, vindt ze.

Vlissingen Vintage 2024. (foto: Peter Urbanus)