D66 Middelburg wil ja/ja-sticker voor reclamedrukwerk

D66 in Middelburg wil de nee/nee-stickers op brievenbussen vervangen door een ja/ja-sticker. Alleen iemand die nadrukkelijk aangeeft dat hij reclamedrukwerk wil ontvangen, krijgt dat dan nog in de bus. Volgens fractievoorzitter Bas van der Reest scheelt dat zo’n 150.000 kilo aan oud papier per jaar in Middelburg.

Van der Reest baseert deze schatting op ervaringen in onder meer Haarlem, dat al eerder de ja/ja-sticker invoerde. “Haarlem telt ruim drie keer zo veel inwoners als Middelburg. Daar wordt inmiddels zo’n 600.000 kilo per jaar bespaard. Dus moet je in Middelburg zeker 150.000 kilo kunnen halen.”

In het huidige systeem moet een bewoner via de nee/nee-sticker zelf aangeven dat hij reclamedrukwerk wil ontvangen. Bij de rest worden dus folders verspreid. Van der Reest wil dit omdraaien. Als iemand reclame wil ontvangen, dan moet hij dat nadrukkelijk laten weten via een ja/ja-sticker. Van der Reest: “Uit landelijk onderzoek blijkt dat van de mensen die op dit moment geen sticker op hun brievenbus heeft maar 35 procent een ja/ja-sticker zouden plakken.”

Huis-aan-bladen

Het systeem geldt niet voor huis-aan-huisbladen. “De rechter heeft bepaald dat het verbieden van de verspreiding van deze bladen de vrijheid van meningsuiting beperkt. Dat mag dus niet. Mensen die nu geen reclamedrukwerk willen maar wel huis-aan-huisbladen, hebben nu een nee/ja-sticker op hun brievenbus. Als het nieuwe systeem in Middelburg wordt ingevoerd, kan die sticker eraf.”

Veel verenigingen spekken met het ophalen van oud papier hun kas. Hun inkomsten zullen met de invoering van de ja/ja-sticker dalen. Volgens Van der Reest loopt het zo’n vaart niet. “Reclamefolders maken zo’n 10 procent van de totale hoeveelheid oud papier en karton uit. Verpakkingsmateriaal voor elke online bestelling die je doet draagt hier veel meer aan bij. Daar komt bij dat het heel belangrijk is dat het oud papier wordt opgehaald. Dus als verenigingen door invoering van de ja/ja-sticker in de problemen komen, kan ik me voorstellen dat de gemeente financieel bijspringt.”

Per 2024 of 2025?

Als het aan Van der Reest ligt, voert Middelburg de ja/ja-sticker met ingang van volgend jaar in. Maar de gemeente heeft al aangegeven dit kort dag te vinden. Van der Reest: “B&W stelt voor per 2025. Dat vind ik te lang duren. Middelburg is niet de eerste gemeente die het invoert, dus we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Vanavond vergadert de commissie Algemeen Bestuur over het voorstel. Op 21 september neemt de gemeenteraad dan een besluit.

Foto: De brievenbus van D66’er Bas van der Reest heeft nu nog een nee/nee-sticker (foto: Adrie Boxmeer)