‘College wil iets dat in strijd is met het bestemmingsplan er toch doorheen krijgen’
De fractie van ChristenUnie in de Vlissingse gemeenteraad is zeer kritisch over de motivatie van het college van B en W om een vestiging van fastfoodketens McDonald’s en later mogelijk ook Burgerking bij Oost-Souburg mogelijk te maken. “In het coalitieakkoord wordt gesproken over ‘een gezonde stad’ en ‘positieve gezondheid”, zegt raadslid Pieter Jan Mersie. “Dat kun je dan net zo goed schrappen.” Hij leest ook een verkapte dreiging aan de gemeenteraad om vooral in te stemmen.
De komst van de fastfoodketens komt aan de orde tijdens de vergadering van de commissie ruimte op 28 november. “Zelfstandige horeca in de vorm van een McDonald’s is niet toegestaan op basis van het vigerende bestemmingsplan. Omdat de ontwikkeling een omvang heeft groter dan 500 m2, wordt deze aangemerkt als ‘nieuwe stedelijke ontwikkeling’, conform de ladder voor duurzame verstedelijking”, staat er in de stukken. Mersie leest het vooral als een manier om iets wat in strijd is met het bestemmingsplan er toch doorheen te krijgen. Ook andere partijen, waaronder D66 en GroenLinks zijn kritisch, merkt hij.
Juridische grondslag
De redenering in dit rapport ademt op zijn zachts gezegd dat de opstellers gezocht hebben naar een motivatie om de McDonald -en de toekomstige BurgerKing- een juridische grondslag te geven, stelt Mersie. Hij wil graag de opdrachtverlening aan bureau Rho-adviseurs zien, evenals de verslaglegging van gesprekken die tot deze opdrachtverlening geleid hebben en tevens van die tijdens de gesprekken daarna tegemoet. Ook vraagt Mersie of het college met Dorpsraad Souburg heeft overlegd over de komst van de fastfoodketens in Oost-Souburg en zo ja, wat het standpunt is van de dorpsraad.
Lichthinder
Verder vindt Mersie de gang van zaken rond het participatietraject, waarbij de aanvrager (McDonald) zelf mag bepalen hoe het overleg met de omgeving plaatsvindt, niet erg passend. Er staan afspraken met McDonald’s over tegengaan van lichthinder voor de omgeving vermeld in de stukken, maar wat die afspraken inhouden, is niet te vinden.
Al met al is Mersie erg kritisch over de gang van zaken. “In het coalitieakkoord wordt gesproken over een gezonde stad en positieve gezondheid. Fastfood is ongezond. Er zijn 13 zienswijzen ingediend, toen de verlening van een omgevingsvergunning ter inzage lag.
Heel ongezond
Ook een aantal docenten van de beroepsopleidingen in de nabije omgeving is tegen de komst van McDonald’s, zegt Mersie. We zijn nu eindelijk zover dat er geen sigaretten meer mogen worden verkocht in de supermarkten, maar fastfood is ook heel ongezond.”
Wat Mersie ook leest in de stukken, is een verkapt dreigement aan de gemeenteraad om toch vooral in te stemmen, anders dreigt een schadeclaim. “Het lijkt erop dat het vorige college toezeggingen heeft gedaan”, zegt hij. “De gemeenteraad dreigt buitenspel te worden gezet.”
Raadslid Pieter Jan Mersie (foto: gemeente Vlissingen)
