‘Collecteren voor de Hersenstichting geeft ons een goed gevoel’

Deze week wordt de jaarlijkse collecteweek van de Hersenstichting georganiseerd. Doel van de opbrengst is nieuwe onderzoek naar hersenletsel mogelijk maken. In Vlissingen zetten Marlies Vermeulen en Monique Sommeijer zich hier al jaren voor in, ieder vanuit hun eigen beweegredenen.

Ze doen dit nu zo’n jaar of vier, zeggen Marlies en Monique. Ze rolden er via via in, maar zetten zich graag in voor de Hersenstichting. Monique werkt in de zorg voor verstandelijk gehandicapten en was al actief voor de Nierstichting en werd gevraagd om ook voor de Hersenstichting te gaan lopen. Marlies heeft een echtgenoot met hersenschade, een bekende verschijning in haar buurt. Ze weet zodoende wat het betekent. Maar ze was ook al actief voor de Brandwondenstichting en de christelijke noodhulp- en wederopbouworganisatie ZOA.

Contacten

Ze hebben elk hun vaste wijk. Liefst lopen ze niet in het donker. Dan doen ook veel mensen niet meer open, is hun ervaring. Dat mensen haar intussen herkennen helpt zeker, zegt Monique. “Mensen kennen mij en maken vaak een praatje.” Marlies heeft daarnaast haar eigen netwerk vanuit de kerk. Tijdens de collecteweek zien ze elkaar veel en hebben ze volop contact. Daarbuiten hebben ze niet zo vaak contact. Maar ze zijn goed op elkaar ingespeeld en ondersteunen elkaar goed. “We zitten op één lijn”, beamen ze.

Nieuwe collectanten

Er gaat veel werk zitten in de jaarlijkse collecteweek. Van de groep van rond de 35 collectanten van het vorige jaar doet hooguit de helft dit jaar ook weer mee, zeggen ze. Alle collectebussen moeten in elkaar worden gezet, bestickerd, er moeten formulieren worden ingevuld en straks moet de opbrengst worden geteld. De werving van nieuwe collectanten is een zaak van de lange adem. Weinig mensen hebben tijd, of zeggen dat ze geen tijd hebben. “Al loop je maar een jaar voor ons, of collecteer je alleen maar in je eigen straat, dat zou al helpen”, zegt Marlies.

Nieuw onderzoek

Niet iedereen heeft nog contant geld in huis, maar via een QR-code halen ze ook best wat binnen, zegt Monique. Ze zouden willen dat meer mensen de impact van hersenaandoeningen zouden zien. Ook dementie, autisme en de ziekte van Parkinson vallen daar bijvoorbeeld onder. Er is daarom nog veel geld nodig voor nieuw onderzoek, zegt Marlies. “Collecteren voor de Hersenstichting is veel werk, maar het geeft mij een goed gevoel.”

Monique Sommeijer (l) en Marlies Vermeulen. (foto: Peter Urbanus)