Beleefpad Oranjezon gaat zo goed als zeker niet door

Het Beleefpad in Oranjezon gaat zo goed als zeker niet door. Dat maakte de Veerse wethouder Marcel Steketee (Hart voor Veere) donderdagavond bekend tijdens de raadsvergadering. Het pad dat onder meer zou bestaan uit een grote stalenbrug tussen twee duintoppen, is waarschijnlijk van de baan omdat initiatiefnemer Het Zeeuwse Landschap het niet meer ziet zitten.

Volgens wethouder Steketee speelde de strenge stikstofregels het plan al enige tijd parten. Daarom was nog niet met de aanleg begonnen. Vanwege het broedseizoen had het pad en de brug voor 15 maart gebouwd moeten zijn. Dat bleek niet haalbaar.

Geen draagvlak meer

Daar kwam bij dat begin april Het Zeeuwse Landschap, samen met camping Oranjezon de initiatiefnemer, aan Steketee liet weten dat er voor het plan geen draagvlak meer was bij de eigen achterban. In een overleg met ambtenaren van de gemeente Veere donderdag bevestigde het Zeeuwse Landschap dat.

Wethouder Steketee liet tijdens de raadsvergadering weten dat hij na de meivakantie zo snel mogelijk met het Zeeuws Landschap om tafel wil gaan zitten om te kijken hoe het nu verder moet. Volgens de provincie, een grote geldschieter van het project, is uitstel mogelijk. De provinciale subsidie is tot eind volgend jaar beschikbaar. Maar Steketee liet donderdagavond doorschemeren dat hij nog weinig vertrouwen heeft in een goede afloop.

Protesten

Najaar 2022 discussieerde de gemeenteraad nog over de aanleg van het Beleefpad, omdat er flink geld bij de oorspronkelijke begroting moest. Toen klonken er ook protesten tegen de aanleg. Zo pleitte Stichting Duinbehoud voor het schrappen van de stalen brug, omdat die niet in het landschap zou passen.

De stalen brug zoals die was voorzien in het Beleefpad (IPV Delft)

Het Zeeuwse Landschap was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.