‘Band on the Run’ was bedoeld om lokale coverbands weer podium te bieden na corona

27 september is het weer Band on the Run in popzaal De Spot in Middelburg. Drie coverbands treden die vrijdagavond op. De eerste edities van dit minifestival waren best een succes, zegt initiator Maurits Kempees. Zolang er nog animo is bij bands en publiek wil hij dit blijven doen.

Band on the Run is al een beetje een begrip aan het worden in de Zeeuwse popwereld. Op 29 september 2023 vond de eerste editie plaats. Dit was best een succes en op 16 februari 2024 volgde de tweede aflevering van het minifestival. Zelfs de vierde editie staat al in de steigers. Deze staat gepland voor maart 2025. Tijdens de derde editie op 27 september in wederom het Middelburgse poppodium De Spot wordt het publiek getrakteerd op vele muziekstijlen.

Roest speelt vooral rockcovers. Yesterday’s Papers speelt al jaren covers van onder meer The Beatles, The Monkees, The Rolling Stones, The Kinks en Crosby, Stills, Nash. In SFTH-project leggen ervaren muzikanten, onder wie Martin Hoff en Ruud Oyo Picasouw, zich toe op Amerikaanse rootsmuziek.

Animo

Het idee ontstond kort na de coronaperiode, vertelt Kempees. “We merkten dat horecazaken geen bands meer neerzetten. Ze hadden geen geld meer, door alle sluitingen en moesten vaak ook nog schulden terug betalen. Maar bands willen toch spelen. Liefst voor een gage, maar desnoods voor niks.” Zelf zingt en speelt Kempees alweer 14 jaar in de coverband D-Four. Die trad tijdens de eerste editie ook op. Maar hij wil niet dat het om hem of zijn bandje draait, zegt hij. Daarom zet hij telkens andere bands neer. Er is best veel animo, merkt hij.

Inmiddels merkt hij dat de belangstellling bij de Zeeuwse horeca om bands te boeken weer voorzichtig toeneemt en dan met name in zaken in de stads- en dorpscentra.

Garage

Zolang er belangstelling is bij publiek en bands, wil Kempees doorgaan met het organiseren van Band on the Run. Maurits ‘Mauke’ Kempees (67) is al vanaf zijn 14de jaar actief in de muziek. “Ik oefende met mijn bandje toen al bij Jan Dirk van Scheyen in de garage in Middelburg. Samen met Molukse jongens speelden we veel op scholen en feestjes”, vertelt hij. “Nadien ben ik gaan werken en verhuisd, waardoor de muziek stil kwam te liggen. Toch heb ik het later weer opgepakt.” Vanwege hun gedeelde muzikale verleden is het extra leuk dat hij opnieuw samen met Van Scheyen in D-Four kan spelen. Kempees woont nu in Goes.

Aanvang 20.30 uur, de deuren gaan open om 20.00 uur. Voor tickets en info: www.despot.nl

Maurits Kempees met z’n eigen band D-Four in actie. (foto M. Kempees)