Veel vragen POV bij voortgangsrapportage over besteding van gelden uit ‘Wind in de Zeilen’

De achtste voortgangsreapportage van ‘Wind in de Zeilen’ geeft een erg positief beeld van de uitvoering tot nu toe. Maar wat het compensatiepakket daadwerkelijk oplevert voor Vlissingen zelf blijft onduidelijk, stelt oppositiepartij POV. Ook de besteding van de gelden roept vragen op.

‘Wind in de Zeilen’ is bedoeld als compensatiepakket voor het (uiteindelijk) niet doorgaan van de bouw van een marinierskazerne in Vlissingen. Over de voortgang wordt regelmatig gerapporteerd. Maar het abstractieniveau van de rapportage is hoog, constateert fractievoorzitter Pim Kraan van POV. De Vlissingse gemeenteraad wordt volgens POV nauwelijks in detail op de hoogte gehouden en moet het stellen met hetgeen er in het verslag staat. “We denken dat Vlissingen tot nu toe weinig merkt van de resultaten. We lezen dat er vooral veel vertraging optreedt in de verschillende fiches en constateren dat de doelstellingen veranderen”, zegt Kraan.

Allyourz

Daarom heeft zijn partij nogal wat raadsvragen gesteld aan het college van B en W. Het heeft de partij best wat weken werk gekost om die vragen samen te voegen, zegt Kraan. Met name de gelden die vanuit ‘Wind in de Zeilen’ naar het nieuwe boekingsplatform voor de recreatiesector Allyourz stromen, roepen vragen op bij POV. “Er gaat al enkele jaren veel geld naar een partij die toch al veel geld heeft. Intussen lezen wij dat het aantal volledige arbeidsplaatsen bij Allyourz is teruggelopen van 15 naar 10, terwijl er wel steeds meer geld naartoe gaat. Wij vinden dat een raar verhaal.”

Kenniscentrum SKC

Een ander project van ‘Wind in de Zeilen’ waar POV vragen over heeft, is het Kenniscentrum Ondermijnende Criminaliteit SKC. “Dat heeft een pand gehuurd aan het Bellamypark”, zegt Kraan. “Er werken daar mensen, maar hoeveel, wat ze doen en wat daar gebeurt, dat weten we niet. Nu wordt gedaan alsof er veel mensen werken. De specialisten die daar werken zijn hier niet komen wonen, voor zover we begrijpen. Wat schiet Vlissingen zelf daar nu mee op?”

Doelstellingen veranderen steeds

Al met al lijkt het er nu op dat ‘Wind in de Zeilen’ voor nogal wat mensen en organisaties als een goedgevulde ruif wordt gezien, meent Kraan. “Ook veranderen de doelstellingen steeds. De doelstellingen zoals die in 2020 zijn vastgesteld, en waarmee wij als gemeenteraad destijds akkoord zijn gegaan, zijn niet meer dezelfde als nu. Waarom is dat gebeurd? Wij willen weten wat nu het resultaat is. Daar komen wij niet achter. “

Het college van B en W zal de vragen moeten beantwoorden, maar gezien het zomerreces kan dat even duren.