52 flexwoningen in Middelburg klaar voor gebruik

Aan de rand van de Stromenwijk in Middelburg trekken binnen twee weken de eerste bewoners in een van de de 52 flexwoningen. Deze tijdelijke woningen, die er maximaal 20 jaar zullen staan, zijn bestemd voor statushouders en ‘spoedzoekers’. Dat zijn mensen die vanwege bijvoorbeeld een echtscheiding of vanwege problemen thuis op korte termijn andere woonruimte nodig hebben. De woningen zijn razendsnel, binnen een jaar, gebouwd op een terrein tussen de moskee en het Leger des Heils.

Het gaat om flexwoningen met twee kamers en met vier kamers. De huur van de kleinste woningen bedraag 513 euro, van de grote woningen 678 euro. Woongoed Middelburg verhuurt ze.

Vanmiddag konden genodigden de eerste woningen bekijken, onder hen de Middelburgse wethouders Rutger Schonis (bouwen en wonen) en Jeroen Louws (gelijkwaardigheid en mensenrechten). Schonis: “De woningen zijn razendsnel gebouwd. Het hielp dat de grond al in bezit was van de gemeente. In augustus hebben we het contract met Woongoed getekend, in september is met in de gemeenteraad besproken, daarna volgden gesprekken met omwonenden, in december is de vergunning verleend en nu staan de woningen er. Sneller dan dit kunnen we niet bouwen.”

Het bestuur van de moskee had in het begin de vrees dat ze parkeerruimte voor de bezoekers moest opleveren. Maar dat is volgens Schonis in overleg opgelost. Na maximaal 20 jaar verdwijnen de woningen weer. Schonis: “Afhankelijk van de woningsituatie, kan het zomaar zijn dat er dan iets anders op dit terrein komt. Daarvoor zijn het flexwoningen. We kunnen als ze niet meer nodig zijn het terrein snel aanpassen.”

Fotobijschrift: De Middelburgse wethouders Jeroen Louws (links) en Rutger Schonis bekijken met andere genodigden de eerste flexwoningen (foto: Adrie Boxmeer)