Vlissingen Maritiem gaat toch door: ‘We hebben nu met vier grote schepen een goede basis’

Vlissingen Maritiem gaat definitief door. Dat heeft de organisatie zojuist bekendgemaakt. Voorzitter Dick Schipper van organisator stichting Sail de Ruyter Zeeland zegt dat het is gelukt voldoende tallships, grote zeegaande zeilschepen, te contracteren om het evenement te laten doorgaan op 31 mei, en 1 en 2 juni.

Begin februari had Sail de Ruyter nog besloten het maritieme evenement te schrappen, omdat het onzeker was of de gemeente Vlissingen een subsidie zou geven. Het werd volgens de organisatoren lastig om voor die tijd nog schepen te contracteren voor het tallship-evenement.

Raadsvergadering

In een speciaal ingelaste raadsvergadering op 19 februari steunde een meerderheid van de Vlissingse gemeenteraad een voorstel om 100.000 euro subsidie vrij te maken voor het driedaagse evenement. Het college van B en W had voorgesteld een subsidie van 75.000 euro geven.

Goede basis

De organisatie van het evenement is daarna hard aan de slag gegaan om schepen te contracteren voor Vlissingen Maritiem. Ze zouden uiterlijk 1 maart de knoop doorhakken. “Gelukkig kunnen we nu zeggen dat het doorgaat.”, zegt Schipper. “We hebben nu vier grote schepen en een goede basis.”

Het was wel lastig om de schepen weer te boeken, laat de organisator weten. “We hadden een aantal schepen op het oog, die zijn niet doorgegaan. Maar daar hebben we andere schepen voor in de plek kunnen vinden.”

Verder boeken

De stichting gaat nu verder met het boeken van schepen. “We hebben er vertrouwen in dat er de komende maanden nog wat schepen bij komen”, zegt Schipper. Hoeveel schepen wil hij niet zeggen. “Je bent ook afhankelijk van de kade. Een schip van 100 meter neemt net zoveel ruimte in beslag als drie van dertig. Maar we hebben nu voldoende aantrekkelijke schepen.”

Opluchting

Schipper laat weten dat het een opluchting is dat het evenement toch door kan gaan. “Maar we hebben nu weinig tijd om alles voor te bereiden. Dat ervaren we ook.”

Dit is een artikel van Omroep Zeeland.