Vlissingen kiest voor inzet tijdelijke pompinstallatie en metingen tegen stankoverlast Schuitvaartgracht
De gemeente Vlissingen neemt maatregelen om de stankoverlast rond de Schuitvaartgracht tegen te gaan. Er zullen metingen worden gedaan, er komt onderzoek naar mogelijke effecten van de gassen op de volksgezondheid en de circulatiepompen worden vernieuwd.
Het college van B en W heeft in januari gesproken met omwonenden van de Schuitvaartgracht over de stankproblemen. Die spelen al jarenlang op gezette tijd op, waarschijnlijk door bodemvervuiling en stilstaand water. Het gaat om waterstofsulfide, ofwel rotte-eierenlucht. De gemeenteraad diende 30 januari ook een motie in, waarin het college werd opgeroepen om eindelijk met een oplossing te komen. De gemeente Vlissingen kwam er maar niet uit in gesprekken met waterschap Scheldestromen over de stankproblematiek en de kosten om die aan te pakken. Intussen gebeurde er niks.
Metingen en monitoren
Na bewoners van de Schuitvaartgracht te hebben geïnformeerd maakte de gemeente woensdag bekend dat er op korte termijn maatregelen worden genomen. De luchtkwaliteit rondom de Schuitvaartgracht zal een jaar lang worden gemeten en gemonitord. De waterkwaliteit moet daarnaast verbeteren door met pompen een
stroming te creëren. Met deze maatregelen neemt de gemeente zijn verantwoordelijkheid, om de zorgen bij inwoners over mogelijke gezondheidsrisico’s in kaart te brengen en acute overlast aan te pakken.
GGD
Om de omwonenden gerust te kunnen stellen, heeft de gemeente Vlissingen advies ingewonnen bij de GGD over de mogelijke invloed van de rotte-eierenlucht op de gezondheid. Om vervolggesprekken te voeren op basis van feitelijke informatie adviseerde de GGD om metingen te doen. De meetgegevens zijn nodig voor een goede probleemanalyse. De GGD zal bewoners informeren over de resultaten van de metingen. Door continu te meten kan ook de invloed van de windrichting worden vastgesteld. De kosten hiervan bedragen 55.000 euro. Hiervoor wordt op vijf locaties een jaar lang gemeten.
Pompen
De oude pompen van het doorspoelcircuit bleken na onderzoek kapot en kunnen niet meer worden gerepareerd. Voor een betere waterkwaliteit is stroming in het water belangrijk. Nader onderzoekt leerde dat huren van een tijdelijke pompinstallatie de beste oplossing is. Intussen kan dan aan een structurele oplossing worden gewerkt. Het huren van pompen kost bijna 80.000 euro voor dit jaar en het geheel vernieuwen van de pompinstallatie, indien noodzakelijk, zo’n 500.000 euro. Over de bekostiging moet het college nog in gesprek met de toezichthouder, omdat Vlissingen nog steeds Artikel 12-gemeente is en dit onvoorziene kosten zijn. Ook met het waterschap praat de gemeente verder.
