Veere een van de vijf gemeenten die zich inzetten voor strijd tegen huidkanker

Vrijdag 5 juli ondertekende de GGD daarom het Zonvenant, een initiatief van het Nationaal Huidfonds. Hiermee wil GGD Zeeland zonbescherming en de gevaren van huidkanker actief op de agenda zetten. Ook Veere heeft het Zonvenant ondertekend.

De GGD heeft vijf Zeeuwse gemeenten, waaronder Veere, bereid gevonden zich hiervoor in te zetten. Dat is uniek in Nederland, want zij zijn de eerste gemeenten die het Zonvenant tekenen. GGD Zeeland kreeg begin dit jaar samen met twee Noord-Hollandse GGD’en ruim twee miljoen euro financiering van KWF voor een vierjarig project voor betere zonbescherming. Hiermee kunnen ook de inwoners van de Zeeuwse kustgemeenten beter worden beschermd tegen huidkanker.

Een op de vijf

De vijf Zeeuwse gemeenten voeren samen met GGD Zeeland het project uit en beloven in het Zonvenant van het Huidfonds zich actief in te zetten  om zonveilig gedrag in Zeeland vanzelfsprekend te maken. Met ruim 77.000 diagnoses per jaar (cijfers 2023) is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Langs de Zeeuwse kust komt deze vorm van kanker zelfs bovengemiddeld vaak voor, zo bleek uit de in januari gepresenteerde Kankeratlas van IKN

Nu krijgt een op de vijf Nederlanders een vorm van huidkanker, maar de verwachting is dat dit aantal zal stijgen tot een op de vier. Jaarlijks overlijden zo’n duizend Nederlanders aan huidkanker. Blootstelling van de huid aan uv-straling geeft altijd huidschade en is de voornaamste oorzaak van het ontstaan van huidkanker.

Vertegenwoordigers van de vijf gemeenten. Tweede van links is wethouder Bert Tuk van Veere. (foto GGD Zeeland)