Studiekring 50-plus zoekt deelnemers

In het hele land organiseren bibliotheken Studiekringen 50-plus. Zo’n studiekring is een groep van ongeveer tien senioren die tweewekelijks bijeenkomt. Sommige kringen bestuderen gezamenlijk een bepaald onderwerp. Bij andere kringen houden de deelnemers om beurten een presentatie over een zelfgekozen thema. ZB Bibliotheek van Zeeland ondersteunt studiekringen in Middelburg en Vlissingen. De studiekringen in Middelburg op woensdag en vrijdag zijn op zoek naar nieuwe deelnemers.

Wat doet een Studiekring?
De beide Middelburgse groepen en de Studiekring in Vlissingen werken meestal met eigen presentaties. Deelnemers geven aan waarover ze graag de andere leden van de groep willen informeren. De onderwerpen van de afgelopen jaren zijn zeer gevarieerd. Van een presentatie over de geschiedenis van de gaper op de gevel van een drogist, via een beschrijving van de ontdekkingsreis van de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan, tot lichaamsbeschilderingen (en tattoos) bij verschillende volkeren door de eeuwen heen. Regelmatig is er ook een inhoudelijke discussie over een actueel onderwerp dat de deelnemers zelf aandragen, zoals bijvoorbeeld ‘Wat doe je er zèlf aan om het milieu te verbeteren?’ of ‘Is de gezondheidszorg straks nog betaalbaar?’.

Hoe ziet een bijeenkomst er uit?
Elke bijeenkomst begint steevast met een persoonlijk rondje. Deelnemers vertellen elkaar wat ze zoal hebben meegemaakt sinds de vorige keer dat ze elkaar zagen. Vaak zijn dat persoonlijke verhalen over het dagelijks leven. Zoals het genot toen je de eerste stapjes van je kleinkind zag, de zorgen die je hebt over een ziek familielid, de verbazing over de reactie die je kreeg op een verzoek aan de gemeente over de groenvoorziening. Verder is er tijd voor tips op cultureel gebied. Bijvoorbeeld een tentoonstelling die je iedereen aanraadt, een film die je heeft aangegrepen, een mooi boek dat je aan het lezen bent, enzovoorts. En vervolgens is er aandacht voor de presentatie die één van de deelnemers heeft voorbereid. De invulling is gevarieerd, maar wat alle studiekringen in het hele land gemeen hebben, is een taboe op politieke discussies.

Nieuwsgierig geworden?
Lijkt het je leuk om elke twee weken in de ZB in Middelburg of in Vlissingen twee uur met leeftijdgenoten bijeen te komen om met elkaar van gedachten te wisselen? Neem dan contact op met de ZB, Henk Kosters, hkosters@dezb.nl of via telefoonnummer 0118-654315/06-22197449.