Plaquette voor gesneuvelde ‘Belgische Vlissingsche makkers’ krijgt mooie plaats op Vlissingse begraafplaats

Op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen is woensdagochtend een plaquette geplaatst ter nagedachtenis aan 14 gesneuvelde Belgische militairen. Zij kwamen uit Belgische families die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog in Vlissingen woonden. Initiatiefnemer is Wilbert Dingemanse, die de plaquette redde uit de Onze Lieve Vrouwekerk in Vlissingen.

Voor de Eerste Wereldoorlog woonden er 320 Belgische gezinnen in Vlissingen. De mannen waren werkzaam bij het Belgische Loodswezen. Na het uitbreken van de oorlog gingen veel zoons en mannen vechten aan Belgische zijde. 14 van hen sneuvelden op Belgisch of Frans grondgebied. Ze werden elders begraven. Van enkelen is zelfs niet bekend waar ze zijn begraven.

Hun namen staan vermeld op de marmeren plaquette, die in 1922 werd vervaardigd en in de Sint-Jacobuskerk in Vlissingen kwam te hangen. Nadat die kerk in 1939 werd gesloopt, verhuisde de plaquette naar de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel.

Vuilnisbelt

Wilbert Dingemanse, in het dagelijks leven ambtenaar bij de gemeente Middelburg, is zeer gegrepen door de Eerste Wereldoorlog. Hij kwam de plaquette op het spoor, toen bekend werd dat de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel wordt verbouwd tot hotel. Daar wisten de beheerders ook niet wat ze met de plaquette aan moesten. “Er was zelfs een kans dat die op vuilnisbelt zou belanden”, zet Dingemanse. “Dat wilden zij ook niet.” Hij kreeg de loodzware marmeren plaquette zo mee.

Garage

In Frankrijk en België zie je overal, zelfs in het kleinste gehucht, monumenten voor de gevallenen uit de Grote Oorlog. In Nederland, dat neutraal wist te blijven, is deze geschiedenis vaak nauwelijks bekend, zegt Dingemanse. De plaquette stond enige tijd bij hem in de garage. Intussen probeerde hij er een geschikte plek voor te vinden, maar hij kwam niet zo veel verder. Via de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen kreeg hij uiteindelijk een ingang bij de gemeente.

Nu heeft de plaquette een mooie plek gekregen aan het monument voor gesneuvelde militairen uit de Eerste Wereldoorlog op de Noorderbegraafplaats.

Eerste Wereldoorlog

Op dit stukje van de begraafplaats liggen nog enkele tientallen Franse, Belgische en Britse militairen. Sommigen waren zeelieden of piloten die aanspoelden op de Walcherse kust en werden hier begraven. Anderen waren militairen die in ziekenhuizen in Vlissingen of Middelburg overleden aan opgelopen verwondingen.

Nabestaanden van de omgekomen militairen waren niet meer te vinden, zegt Dingemanse. In die periode zijn ook nog honderden in Vlissingen wonende Belgen overleden, onder meer aan de Spaanse griep. Aan deze pandemie overleden wereldwijd vele miljoenen mensen. Het is een vergeten stuk geschiedenis. Waar deze mensen zijn begraven valt niet meer te achterhalen.

Woensdag onthulde Dingemanse de plaquette, samen met wethouder Coen Bertijn. Ook mensen van Stichting Oorlogsjaren waren aanwezig.

Wilbert Dingemanse (l) en wethouder Coen Bertijn onthulden samen de plaquette. (foto: Peter Urbanus)