Motie over antisemitisme gedeeltelijk aangenomen door gemeenteraad Middelburg

Een motie tegen antisemitisch geweld van de fracties van FvD, SGP en HvM vond dinsdagavond 17 december gedeeltelijke steun in de Middelburgse gemeenteraad. In de motie spraken de drie partijen van een zorgwekkende toename van antisemitische incidenten, waaronder de gewelddadige gebeurtenissen in Amsterdam en dat de Joodse gemeenschap zich steeds onveiliger voelt en vroegen ze om vergaande maatregelen.

Dat gevoel van onveiligheid heeft een directe impact heeft op hun dagelijks leven en welzijn, stelden de drie partijen. Aangezien Middelburg een Joodse gemeenschap heeft en ook een aantal historische Joodse locaties heeft zou de gemeente een veiligheidsrisicogebied kunnen inrichten. De gemeenteraad moet zich solidair betuigen met de Joodse gemeenschap en zich uitspreken tegen alle vormen van geweld en intimidatie. Ook zou er een gesprek met de Joodse gemeenschap moeten volgen en lering moeten worden getrokken uit de voetbalrellen rond Ajax-Maccabi, begin november in Amsterdam. Tenslotte pleitten FvD, HvM en SGP voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties.

Onderzoek afwachten

Wethouder Jeroen Louws reageerde namens het college van B en W. Hij zei de afschuw over de gebeurtenissen te delen, maar wilde de uitkomsten van het onderzoek en eventuele landelijke wetgeving afwachten. Huib Ghijsen (SP) vond het een prima motie, maar wilde deze breder trekken dan antisemitisme. De onrust wordt mede veroorzaakt door de oorlog in Gaza, zei hij. “Antisemitisme is eeuwenoud en ook typisch iets van de christelijke Europese landen. Het geweld in Amsterdam kwam van twee kanten.”

Ook andere groepen

LPM, D66 en PvdA vonden het goed om antisemitisme aan de kaak te stellen, maar dan ook geweld en discriminatie tegen andere groepen. Marijn Dieleman wees in een reactie op zijn eigen fractie van GroenLinks-PvdA. “Wij hebben de meest diverse fractie van allemaal”, zei hij met een verwijzing naar fractiegenoten van Joodse en Turkse afkomst. Een gesprek met de Joodse gemeenschap in Middelburg leek hem wel een uitstekend idee. D66 en ChristenUnie waarschuwden ervoor hele groepen mensen weg te zetten vanwege het wangedrag van een zeer klein raddraaiers.

In delen

Uiteindelijk werd de motie in delen in stemming gebracht. De eerste twee punten (afschuw uitspreken en gesprek met de Joodse gemeenschap) konden op algemene instemming rekenen in de gemeenteraad. Lering trekken voor Middelburg uit de gebeurtenissen in Amsterdam vond een meerderheid niet op z’n plaats, net als specifiek onderzoek van de veiligheidssituatie van de Joodse gemeenschap en een verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties.