Middelburgse kinderen moeten achter beeldscherm weggejaagd worden
Dat buiten spelen voor kinderen waardevoller is dan een hele dag achter een scherm zitten, daar zijn de Middelburgse raadsleden het roerend met elkaar eens. Hoe dat te bereiken is vers twee. Middelburg heeft er 1,2 miljoen voor over.
De raadscommissie Maatschappelijke Zaken sprak woensdagavond over het plan Boss dat staat voor Bewegen, Ontmoeten, Sporten en Spelen. In iedere wijk moeten kinderen gestimuleerd worden om vaker op straat te spelen. Want spelen is leerzaam en gezond. BOSS vervangt het oude Speelruimteplan uit 2006. Dik twintig jaar later is het tijd voor een nieuwe visie. Veel speeltoestellen zijn aan vervanging toe en de wereld is inclusiever geworden. Bewegen, Ontmoeten, Sporten en Spelen gaat verder dan speelterreinen voor kinderen. Idee is ook dat jong, oud en minder valide elkaar ontmoet en samen beweegt.
Jonathan Schroevers (SGP) brak een lans voor de educatieve waarde van een geschaafde knie of een blauwe plek. Ouders zijn overbezorgd geworden en laten kinderen niet meer kind zijn. Hij haalde een Amerikaanse onderzoeker aan die vaststelde dat risicovol spel, zonder toezicht van overbezorgde ouders essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen. ,,Liever zo veilig als nodig dan zo veilig als kan. Kinderen moeten naar buiten gejaagd worden. Wij van de SGP roepen op: ‘Meer blauwe plekken en minder mentale littekens’.”
Kennis, tijd, mensen en geld
Monique Bek van Speelhof Hoogerzael kwam met een waarschuwing naar de commissievergadering. Is Middelburg niet bereid financieel te helpen, dan betekent dat voor Middelburg het einde van de schooltuintjes. Waar vroeger veel scholen kinderen leerden over groei en bloei in de eigen schooltuin, daar is dat nu een zeldzaamheid geworden. Speelhof Hoogerzael geeft daarom in de eigen Speelhof les aan kinderen van vier Middelburgse scholen. Met geld van de gemeente voor een ingehuurde coƶrdinator gaat dat prima. Echter, in plan BOSS is te lezen dat het coƶrdineren van schooltuintjes eigenlijk een zaak voor de scholen is en niet van de gemeente. Bek hield de commissie voor dat de optie dat scholen het zelf oppakken niet realistisch is. ,,Ik heb meerdere malen met de directeuren van de vier scholen die bij ons schooltuinieren, maar ze kunnen het niet. Het ontbreekt ze aan kennis, tijd, mensen en geld.” De educatieve medewerker van Hoogerzael is met pensioen en het aantal vrijwilligers neemt af. Een oplossing werd gevonden met een ingehuurde zzp’er die betaald werd met geld van de gemeente. ,,We zijn op zich tevreden hoe de Schooltuintjes aan bod komen in plan BOSS, we willen alleen benadrukken dat het idee dat scholen het oppakken gewoon niet reĆ«el is.”
Wethouder Jeroen Louws kon Speelhof Hogerzael geruststellen. Middelburg zal structureel mee blijven betalen aan het behoud van het schooltuintjesonderwijs, zegde hij toe.
Duurzaam en inclusief
Dat de eenvoudige speeltuin is geƫvolueerd wil het Van Epenpark graag aantonen. Namens de speeltuin in Nieuw-Middelburg sprak Jorien Minderhoud de commissie toe en legde het plan voor het Van Epenpark nog eens uit. Idee is de speeltuin om te vormen tot een woonkamer voor de wijk waar bewoners elkaar treffen. Duurzaam en inclusief, een plek waar ouders van spelende kinderen koffie drinken met ouderen en waar kinderen leren dat doperwten niet aan bomen groeien. De speeltuin anno 2025 moet een groen trefpunt voor de wijk worden. Minderhoud stelde dat het een pilotproject zou kunnen worden waar Middelburg de vruchten van zou kunnen plukken. Mits, natuurlijk de politiek met het plan instemt.
,,Het Van Epenpark bevindt zich op een belangrijk kruispunt”, sprak Minderhoud. ,,Momenteel is er geen vast beheer, en buurtbewoners uiten hun onvrede over de staat van de speeltuin. Tegelijkertijd zien we een sterke betrokkenheid en een duidelijke wens om het park nieuw leven in te blazen. Dit is hĆ©t moment om gezamenlijk actie te ondernemen en te laten zien dat Middelburg investeert in een gezonde, verbonden en duurzame gemeenschap.”
Over twee weken neemt de Middelburgse gemeenteraad een besluit over Plan Boss.