Lezing en theatervoorstelling over Vlissingen en scheepswerf De Schelde in de oorlogsjaren
Op 22 december verzorgt Peter van Druenen in Museum Scheldewerf een lezing getiteld ‘Vlissingen 1940-1944′. Van Vrienden en Vijanden’. De lezing wordt voorafgegaan door het intrigerende theaterstuk ‘Het Verweer’ van Rens Schot, met acteur Mels Hoogenboom in de rol van Henk van Tijen, directeur van de scheepswerf De Schelde van 1940 tot 1945.
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt Hendrik Wouter Van Tijen benoemd tot directeur van de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen. Hij staat niet te springen, maar weigeren is geen optie. De Duitsers hebben werk voor De Schelde. Alle werknemers zijn afhankelijk van deze scheepswerf, maar in feite geldt dat voor heel Walcheren: kleine bedrijven, middenstanders: bijna iedereen zit aan De Schelde vast. Maar meewerken is collaboratie. Van Tijen kiest voor werk. Een keuze ingegeven vanuit de zorg voor zijn personeel, maar ook vanuit zijn persoonlijk leven. Na de oorlog wordt hij veroordeeld.
Collaboratie
In Het Verweer spreekt de directeur, gespeeld door Mels Hoogenboom, zich uit. Van Tijen liet het bedrijf doordraaien tijdens de oorlogsjaren, waardoor 3000 mensen hun baan behielden en niet voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland werden gestuurd. Maar Van Tijen zou ‘dus’ hebben samengewerkt met de bezetter en werd direct na de oorlog zeven maanden gevangen gezet. In 1950 kreeg hij nog een geldboete wegens ‘economische collaboratie’.
Valreep
Museum Scheldewerf is te vinden aan de Willem Ruysstraat 100 in Vlissingen. Na de pauze verzorgt Peter van Druenen zijn lezing. Deze middag is een samenwerking tussen Valreep en de Werkgroep Cultuurhistorie van het KZGW. Stichting Valreep maakt kleinschalige voorstellingen, vaak met inhoudelijk een Zeeuwse achtergrond.
Vanwege de grote belangstelling zijn er op 22 december twee uitvoeringen: om 12.30 en om 14.30 uur.
Acteur Mels Hogenboom. (foto: Valreep)
