Internationale Vrouwendag: gelijke rechten blijven een zeer actueel thema
In de Koorkerk en de ZB in Middelburg werd zaterdag Internationale Vrouwendag gevierd. Anja Luscombe hield een lezing over Eleanor Roosevelt en haar inzet voor gelijke rechten wereldwijd. Verder was er een panelgesprek met vrouwen met bestuurlijke posities, onder wie Ira von Harras van de ZMF, directeur van Dow Benelux en de Middelburgse wethouder Willemien Treurniet.
Na jaren van verbetering van gelijke rechten voor vrouwen dreigt door oprukkend conservatisme en de opkomst van populisten wereldwijd de klok te worden teruggedraaid. Dat was de boodschap in de ZB zaterdagmiddag. Dagvoorzitter was Angélique Duijndam. Het aantal vrouwen in de bestuurlijke top in Zeeland neemt wat af, volgens Ira von Harras, directeur van de Zeeuwse Milieufederatie. “Het is een golfbeweging, denk ik.” Als vrouwelijke bestuurder in de milieubescherming komt ze soms in confronterende situaties terecht.
Vrouwelijke bestuurders
De Middelburgse wethouder Willemien Treurniet (CU) was vrijdag op een bijeenkomst van vrouwelijke bestuurders bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “We konden ervaringen uitwisselen. Je hebt toch andere gesprekken met alleen vrouwen.” Toen zij wethouder werd in Middelburg was zij de enige vrouw op Walcheren in die functie. Nog steeds zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de Zeeuwse politiek. “Vrouwen moeten hun mannetje durven staan”, zei ze met gevoel voor ironie.
Eleanor Roosevelt
Directeur Anja Luscombe van het Zeeuws Archief hield een lezing over Eleanor Roosevelt, de vrouw van president Franklin D. Roosevelt (1933-1945). Zowel Franklin als Eleanor Roosevelt stamden af van de in Oud-Vossemeer geboren Claes Maartenszen Roosevelt en waren verre familie van elkaar. Eleanor was een verlegen jonge vrouw met een moeilijke jeugd, maar werd geïnspireerd door een feministische lerares. Zo groeide ze uit tot een strijdbare vrouw, die op kwam voor de rechten van vrouwen en minderheden in de VS en daarbuiten. Haar echtgenoot was al jaren voor zijn presidentschap politiek actief in allerlei functies.
First lady
Toen Roosevelt in 1933 president van de VS werd moest Eleanor als first lady haar publieke functies neerleggen, maar ze vond andere wegen om zich in te blijven zetten. Zo hield ze speciale persconferenties voor vrouwelijke verslaggevers, die in de crisisjaren vaak ontslagen werden bij de kranten. Zo steunde zij deze journalistes in hun strijd tegen ontslag. In 1939 mocht de zwarte operazangeres Marian Anderson niet zingen voor een gemengd publiek in de Constitution Hall in Washington. Met steun van onder meer het echtpaar Franklin en Eleanor Roosevelt trad ze toen op tijdens een openluchtconcert bij het Lincoln Memorial.
Rechten van de Mens
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezocht Eleanor gewonde soldaten. In 1945 werd Roosevelt niet meer herkozen, maar Eleanor bleef volop actief. Ze zette zich onder meer in voor de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en werd verkozen als voorzitter van de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. De latere president John F Kennedy haalde ze over om meer vrouwen te benoemen in zijn regering.
Zorgen
De strijd voor gelijke rechten is weer volop actueel, betoogde Luscombe. “Tegenwoordig zien we cybergeweld tegen vrouwen en afbraak van instituten voor vrouwenrechten. Ook Eleanor Roosevelt maakte zich al zorgen om milieuvervuiling, uitputting van fossiele energiebronnen en honger in de wereld. “We hebben verbeeldingskracht, moed, zelfvertrouwen nodig. Met angst is nog nooit iets bereikt”, citeerde Luscombe de beroemde strijdster voor gelijke rechten.
Anja Luscombe (l) en Angélique Duijndam (foto: Peter Urbanus)
