De bijzondere gastenboeken van de Campveerse Toren gebundeld
Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat de Campveerse Toren in Veere hoge gasten ontving. Willem van Oranje hield er in 1575 zijn huwelijksmaaltijd toen hij in het huwelijk trad met zijn derde vrouw Charlotte van Bourbon. Een keur aan bijzondere gasten passeerden in de eeuwen daarna de revue.
Hoewel de steen boven de entree het jaar 1738 aangeeft, is de Campveerse Toren in Veere veel ouder. De oorsprong gaat terug tot de vijftiende eeuw, toen het gebouwd werd als verdedigingswerk. Later werd het pand een herberg en een plek waar reizigers wachten op het veer naar de overkant. Sinds die tijd zagen de uitbaters van de Campveerse Toren veel bijzondere gasten, waaronder behalve leden van het koninklijk huis, veel beroemdheden en artiesten. Velen lieten een herinnering na in het gastenboek. Vaak bleef het niet bij alleen een tekstje.
Hendrina van Cranenburgh is anno 2025 de uitbater, ze volgde haar vader op. De familie staat al 78 jaar achter het roer van de Campveerse Toren. Zij liet de rijke geschiedenis van de Campveerse Toren optekenen in het boek De Campveerse Toren. Wat Willem van Oranje allemaal voorgeschoteld kreeg tijdens zijn huwelijksmaaltijd is er terug te vinden, naast een indrukwekkende verzameling kunstwerken waar de toren centraal stond. Grote namen als Pieter Bruegel de Oude, Wim Vaarzon Morel, Anton Pieck en Jan en Charley Toorop lieten zich door de Campveerse Toren inspireren.
Een ruim deel van het boek is ingeruimd voor de bijzondere gastenboeken. Jong en oud, beroemd en wat minder beroemd liet wat achter. Sommige pagina’s zouden in een museum niet misstaan.
Ik zie het als een soort Facebook van die tijd: Hendrina van Cranenburgh
,,Mijn vader is weer begonnen met de gastenboeken, eigenlijk zijn voorganger al”, vertelt Van Cranenburgh. ,,De eerste bijdragen die we hebben, dateren van 1946. Ik zie het als een soort Facebook van die tijd. Grote namen aten, dronken en tekenden in de Campveerse Toren. Het leverde een schat aan bijzondere bijdragen op. Tekeningen van Karel Appel, Jan Wolkers tot de Vlaamse komiek Urbanus, die en passent het restaurant de hemel inprees als tofste frietkot van heel Zeeland. Youp van ’t Hek, Bertus Aafjes en Tom Manders lieten wat achter voor het nageslacht. Manders, die in de jaren zestig beroemd werd met zijn typetje Dorus, schreef nog zelf dat hij er enorm genoten had maar dat Tom Manders zich niet wist te gedragen.

Van Cranenburgh is er inmiddels op voorbereid. Voor gasten die creatieve kriebels hebben en wat meer in het gastenboek kwijt willen, heeft ze een set aquarelpotloden klaarliggen.
Het boek is te bestellen door een mail te sturen naar info@campveersetoren.nl
