Betere spoorverbinding vanuit Vlissingen naar Noord-Brabant vanaf 2026

Zeeland en Noord-Brabant worden vanaf eind december 2025 beter met elkaar verbonden. De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat de huidige treinverbinding tussen Vlissingen en Roosendaal doortrekken naar Zwolle. Dat is de uitkomst van nieuwe afspraken tussen de Provincie Zeeland, NS, spoorbeheerder ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

De afspraken zijn onderdeel van het compensatiepakket ‘Wind in de Zeilen’ voor het afblazen van de marinierskazerne in Vlissingen. Vanaf de dienstregeling 2026 vervalt daarmee eens per uur de overstap in Roosendaal voor reizigers die van Zeeland naar Breda of de andere Brabantse steden willen reizen. Reizigers profiteren hierdoor van een comfortabelere reis en een betere bereikbaarheid van Zeeland.

Overstap

De provincie Zeeland zette zich al langer in voor een directe verbinding met Breda, Tilburg, Den Bosch en verder. Gedeputeerde Harry van der Maas (Openbaar Vervoer) is dan ook erg blij met de toezegging. Wie nu tussen Zeeland en Brabant reist moet altijd overstappen op Roosendaal en regelmatig blijkt het lastig om die overstap te halen. Wouter Koolmees, president-directeur NS, noemt de nieuwe treindienst een grote stap in het verbeteren van de bereikbaarheid van Zeeland.”

Vanuit Vlissingen rijden nu treinen naar Amsterdam (twee keer per uur) en Roosendaal (een keer per uur). Die laatste rijdt straks door naar Zwolle via de Brabantse stedenrij. De nieuwe treinverbinding zal ingaan met de dienstregeling van 2026 en zal na drie jaar worden geëvalueerd.

President-directeur Wouter Koolmees en gedeputeerde Harry van der Maas (foto: provincie Zeeland)