Dorpsraad Souburg spreekt zich uit over bouw kerncentrales en andere grote ontwikkelingen

Ritthem en Oost-Souburg grenzen aan het Sloegebied in Vlissingen-Oost en daarmee aan de gemeente Borsele, waar mogelijk twee of vier nieuwe kerncentrales worden gebouwd. Dorpsraad Souburg maakt zich zorgen om deze en de vele andere ontwikkelingen vlakbij Ritthem en Oost-Souburg. Zeeland krijgt de lasten, vreest ze.

De bouw van deze kerncentrales, al dan niet (gedeeltelijk) op het grondgebied van de gemeente Vlissingen, zal grote gevolgen hebben voor de beide dorpskernen. Dorpsraad Souburg maakt zich zorgen over de hoeveelheid aan ontwikkelingen in het genoemde gebied, onder meer uitbreiding industrie met onder andere waterstofproductie, elektriciteitsopslag en aanlanding en distributie van windenergie uit de diverse windparken op de Noordzee, ammoniakfabriek en de bouw van de kerncentrales. Naar aanleiding van een bericht in de PZC vond op 22 april een gesprek plaats met wethouder Geoffrey Sips van de gemeente Vlissingen en de dorpsraden van Ritthem en Souburg.

Voorwaarden en eisen

De gemeente Vlissingen was, in eerste instantie in tegenstelling tot de gemeente Borsele, niet uitgenodigd voor overleg met onder andere provincie en Rijk met betrekking tot de bouw van de kerncentrales, terwijl -een deel van- de activiteiten toch plaatsvindt op hun grondgebied. Zodoende heeft de gemeente zich dus tot nu toe niet kunnen of willen uitspreken over voorwaarden en eisen. Daardoor heeft er ook geen brede participatie met inwoners van Vlissingen -met name Ritthem en Souburg- plaatsgevonden, zegt de dorpsraad. “Volgens onze informatie is in april 2024 een eerste reactie van de gemeente Vlissingen uitgegaan naar het inspreekpunt Nieuwbouw Kerncentrales, waarin het zich uitspreekt over zorgen met betrekking tot het draagvlak in relatie met overige activiteiten en in nabij directe omgeving van de gemeente Vlissingen, veiligheid, verkeer(stromen), huisvesting en meerdere zaken.”

Gemeente Vlissingen

Dorpsraad Souburg vindt het gevolgde -of beter niet gevolgde- participatietraject met, of juist zonder, de gemeente Vlissingen onbegrijpelijk en ondenkbaar. “Of we nu voor of tegen zijn, wij vinden dat bij doorgang de lusten en lasten eerlijk mogen worden verdeeld. Immers, andere provincies staan
niet te springen bij de bouw van kerncentrales. In het nieuwe regeerakkoord wordt al gesproken over vier kerncentrales in Nederland. Het is nationaal belang, maar concentreert zich in Zeeland, in het Sloegebied bij Borsele, Ritthem en Souburg. Ons woongerief, (woon-)veiligheid staat onder druk, er vindt een natuuraantasting plaats, er is sprake van langdurig bouwoverlast en concentratie van ingeleende en dus niet regionale- werknemers die ergens gehuisvest moeten worden.”

Huisvesting en verkeer

De dorpsraad noemt de 10.000 arbeiders die moeten worden gehuisvest, van wie naar verwachting 80 procent van buiten Zeeland zal komen. Dat betekent onder meer enorme druk op de naaste omgeving, verhoogde verkeersstroom (van en naar het bouwcomplex, waarschijnlijk dag en nacht door). Opvang dicht bij de bouwlocatie zou wenselijk zijn.

Daarnaast betwijfelt de dorpsraad of kernenergie wel veilig is. Er bestaat een kleine kans op een grote calamiteit en daarom moet er een
veilige en snelle ontsluiting komen voor eventuele evacuatie. Het huidige wegennet in Zeeland is volgens ons daarvoor niet toereikend. Dat vraagt om een tunnel onder het Kanaal door Walcheren en verbreding van de A58 of aanpassing van de dammenroute. Een volledig en in details uitgewerkt veiligheidsplan moet aanwezig zijn. Tenslotte moet er een minimale gegarandeerde afstand tot de industrie komen door middel van een groene zone, vindt de dorpsraad. De bevolking van de omliggende gemeenten zou moeten worden gecompenseerd in de vorm van goedkopere energie.

(foto: Peter Urbanus)